BiH

UNHCR: Migrantske krize u BiH još nema, ali može postati kritično

14/05/2018

Neven Crvenković, portparol UNHCR za Jugoistočnu Evropu za N1 je izjavio da migracije čiji je talas zahvatio Bosnu i Hercegovinu nisu još poprimile oblik prave krize, ali situacija može postati kritična ako se ne donesu odgovarajuća rješenja.

Predsedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić zakazao je za danas sastanak Koordinacijskog tijela za pitanje migracija u BiH, u vezi sa migrantima koji u posljednje vrijeme pristižu u BiH, prenosi N1.

Crvenković je kazao da se zaključci ne mogu prejudicirati, ali je pretpostavio da se radi o iznalaženju rješenja za smještaj – što je izazov za BiH.

On je kazao da migrantske krize još nema, ali:

– Situacija moža postati kritična ako se ne donesu odgovarajuća rješenja, pogotovo ako se ne provedu. Postoje akcioni planovi iz 2015. koji su bili izrađeni za onu situaciju koja se zvala izbjeglička kriza, pogotovo u Srbiji i Makedoniji. Vidjet ćemo kako će se ti planovi provesti i provoditi u BiH. Situacija je izazovna, kako ne bi bila kriza – moraju se iznaći pravovremena rješenja – izjavio je portparol UNHCR.

On je istakao da su i dalje najvidljivije migracije u USK i Kantonu Sarajevu, gdje je najveća akumulacija tražitelja azila.

On je kazao da tražitelji azila imaju pravo na smjštaj, prema zakonima BiH, budući da je BiH potpisala Konvenciju o statusu izbjeglica iz 1991. godine, a najbitnije regulative su pretočene i u zakone BiH.

On je podsjetio da od 2015. godine i velike izbegličke krize granični režimi zemalja regiona su postali rigorozniji, postavljaju se žice, ograde -a u UNHCR smatraju da to nije etički ispravno, niti je u skladu sa Konvencijom, pa ni zakonima zemalja potpisnica te Konvencije.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.