Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

UNICEF pomogao izdavanje publikacije “Mediji u najboljem interesu djeteta”

UNICEF

Publikacija “Mediji u najboljem interesu djeteta: pregled znanja i iskustava za kreatore medijskih sadržaja” ima potencijal za unapređenje prava djeteta i zaštitu njegovog integriteta, rekao je zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Predrag Jović tokom današnjeg predstavljanja ove publikacije.

Jović je istakao da publikacija predstavlja praktičan i primjenjiv alat za profesionalce u medijima, vladin i nevladin sektor, koji su obavezni da štite prava djece, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

On kaže da vjeruje da će publikacija naći svoje mjesto i u okviru nastavnih predmeta koji izučavaju prava djece.

“Ono što je možda i najbitnije, jeste činjenica da publikacija nije nastala sa ciljem da se bilo kome drže lekcije o moralu, već da se kroz pozitivne primjere utvrdi minimum kriterijuma koje bi kao društvo u cjelini trebali da poštujemo kada je riječ o zaštiti prava djeteta”, naveo je Jović.

Publikacija “Mediji u najboljem interesu djeteta: pregled znanja i iskustava za kreatore medijskih sadržaja”, koja je nastala na inicijativu i uz podršku UNICEF-a u BiH i u izdanju Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica BiH, predstavljena je danas na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Ona je rezultat konsultacija i zajedničkog rada predstavnika akademske zajednice, institucija vlasti, nevladinih organizacija i aktivista, i praktičara – medijskih profesionalaca, koje je iniciralo i vodilo predstavništvo UNICEF-a u BiH.

Publikacija obuhvata tri poglavlja koji pružaju uvid u zakonodavni okvir koji se odnosi na prava djeteta, učešće djece u medijima i situacije koje povezuju medije i djecu.

“Zbirka je namijenjena ne samo medijskim profesionalcima, nego i svima koji imaju pristup medijima kao izvorima informacija i znanja za djecu i o djeci, uključujući roditelje, porodicu i uopšte zajednicu koja ih okružuje”, rekla je predstavnik misije UNICEF-a u BiH Geta Narayan.

Ona je istakla da je UNICEF opredijeljen da nastavi da sarađuje sa svim relevantnim akterima, kako bi najbolji interes djeteta bio postavljen kao prioritet za sve.