sarajevo

UNICEF u BiH obilježio Svjetski dan djeteta i 75. godišnjicu svog postojanja

211119_unicef_75g_markica

Nagradu za pojedinačni doprinos u promociji prava djeteta dobili su Jasmin Ligata iz Sarajeva, Željka Perišić Ninković iz Banja Luke i Slavko Klisura iz Goražda

UNICEF u Bosni i Hercegovini danas je upriličio manifestaciju na kojoj je obilježio Svjetski dan djeteta i 75. godišnjicu UNICEF-a.

– Insisitirat ćemo i dalje na jednakim pravima djece u cijelom svijetu, pa i Bosni i Hercegovini. Nastojat ćemo osigurati da ispune svoj puni potencijal jednom kada odrastu, a dok su djeca da imaju dobro zdravlje i obrazovanje – rekla je predstavnica UNICEF-a u BiH Rownak Khan.

Smatra da je obrazovanje jedan od najvećih problema s kojima se djeca susreću u BiH.

– Djeca idu u školu ali je upitan kvalitet obrazovanja jer nije u skladu sa standardima Evropske nije. Mi radimo sa našim partnerima i nadležnim institucijama na rješavanju tog problema – kaže Khan.

Zahvalila je partnerima, institucijama i organima vlasti sa kojima UNICEF ima obavezu da osigura prava djeteta s ciljem da sva djeca ispune svoje snove.

Rezidentna koordinatorica UN-a u BiH Ingrid Macdonald podcrtala je da je važno pitanje obrazovanja, mentalnog i fizičkog zdravlja djeteta.

– UNICEF vrijedno i požrtvovano radi na obrazovanju djece i nastojat ćemo osigurati obrazovanje za svu djecu u BiH. U periodu protekle dvije godine oko 5.000 djece nije moglo pohađati školu. Taj neodlazak u školu ne utiče samo na kvalitet obrazovanja nego na njihovo mentalno zdravlje, na njihove roditelje – kazala je Macdonald.

Govoreći o imunizaciji protiv dječijih bolesti istakla je saradnju s Ministarstvom civilnih poslova BiH, te će se nastojati uspostaviti infrastruktura da vakcine dođu i budu ravnomjerno distribuirane u cijeloj BiH.

– Sjećamo se prošlosti, zamišljamo budućnost – poruka je Centralne proslave Svjetskog dana djeteta na kojoj su održana i tri panela na kojima se, između ostalog, diskutovalo o uticaju medijskih sadržaja na mentalno zdravlje djece i porodica.

Također, UNICEF je dodijelio nagradu za medijski doprinos promociji i zaštiti prava djeteta u BiH, koju je dobila novinarka Centra za istraživačko novinarstvo Sadeta Bajrović za tekst “Borba sa birokratama za dječiji život”.

Nagradu za pojedinačni doprinos u promociji prava djeteta dobili su Jasmin Ligata iz Sarajeva, Željka Perišić Ninković iz Banja Luke i Slavko Klisura iz Goražda.

Denis Bojić dobio je posebno priznanje za doprinos pravima djece i osoba s invaliditetom u medijima za film “Some New Broadway”.