Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Unija sindikata u zdravstvu RS-a zaprijetila štrajkom od 15. septembra

ukc-banja-luka11

Predstavnici Unije sindikata radnika u zdravstvu zaprijetili su danas da će stupiti u generalni štrajk od 15. septembra, ukoliko Vlada i resorno ministartvo ne poduzmu mjere za poboljšanje stanja u javnim zdravstvenim ustanovama u tom bh. entitetu.

Traže zaštitu osnovnih prava radnika, na platu i uplatu doprinosa.

Predsjednik Upravnog odbora Unije Miodrag Femić je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci upozorio je da medicinari rade „nacrno“, ne uplaćuju im se doprinosi, te da oni koji liječe stanovnike u RS-u nemaju zdravstveno i socijalno osiguranje.

-Pozvat ćemo naše članove da se 15.septembra vratimo na Zavod za zapošljavanje kako bi mogli da imamo socijalno i zdravtsveno osiguranje – rekao je predsjednik Upravnog odbora Unije Miodrag Femić na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

-Nama su uskraćena sva prava koja mi po zakonu treba da pružamo pacijentima – rekao je Femić i dodao da nemaju ni sredstava za rad, a uskoro neće imati ko ni da liječi pacijenete.

I potpredsjednik Upravnog odbora Unije sindikata radnika u zdravstvu RS-a Željko Šukalo je rekao da zaposlenim u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u RS-u, Univerzitetsko kliničkom centru Banja Luka, tri godine nisu uplaćeni doprinosi.

-Apelovali smo na Ministratsvo zdravlja da riješi ove probleme, ali to nije urodilo plodom. Ne znamo da li se to neko isčekuje sa strane da riješi gorući problem doprinosa. Smatramo da u sistemu već duže vrijeme nešto ne štima – rekao je Šukalo.

U Pravilnicima o radu zdravstvenih ustanova, tvrde, direktori izražavaju samovolju i bez kontrole utvrđuju prava i obaveze zdravstvenih radnika.

Iz Unije tvrde da je na sceni blokada socijalnog dijaloga, dok iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS-a saopćavaju da su spremni za pregovore o Posebnom kolektivnom ugovoru u oblasti zdravstva s oba reprezentativna sindikata.

-Predstavnici Unije su u više navrata pozivani na razgovore od Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS-a na koje se nisu odazvali, nego su se odlučili na postavljanje neosnovanih ultimatuma. Time što najavljuju mjere koje imaju više politički nego sindikalni karakter, potvrđuju da u fokusu njihovog rada nisu ni pacijenti ni zdravstveni radnici, tvrde iz resornog ministarstva.