Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uništena aviobomba pronađena u Kasatićima kod Hadžića

Bomba Hadzici222

Neeksplodirana avionska bomba, pronađena u naselju Kasatići kod Hadžića, danas je u ranim jutarnjim satima sigurno transportovana na poligon za uništavanje eksplozivnih sredstava Lapov dol kod Konjica gdje je i uništena – potvrdila je Feni glasnogovornica Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Majda Kovač.

Po njenim riječima, pronalazak ove bombe su prijavili skupljači otpadnog metala, a nalazila se u minski rizičnoj površini, pa je za njeno uklanjanje bilo potrebno deminirati pristupni put i površinu za manipulaciju od oko 1.000 m2.

Kovač navodi da je ova neeksplodirana avionska bomba engleske proizvodnje, a bačena je tokom NATO-ovih udara 1995. godine na vojni objekt Žunovnica u čijoj je neposrednoj blizini i pronađena.

U subotu i nedjelju deminiranje pristupnog puta i površine za manipulaciju izvršio je deminerski tim Federalne uprave civilne zaštite “Sarajevo B” nakon čega su izmještanje bombe izvršili timovi za uklanjanje eksplozivnih sredstava “Sarajevo A“ i “Busovača A“.

Kovač kaže da je ovaj dio posla završen u nedjelju poslijepodne, uz poštivanje uputstava o mjerama opreza i sigurnosti koje su građanima za ovu situaciju izdale nadležne strukture civilne zaštite i policije.

Osim pripadnika FUCZ u ovu operaciju su bile uključene agencije svih nivoa vlasti – civilna zaštita općine Hadžići, pripadnici policijskih stanica Hadžići i Konjic, pripadnici Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo i Vatrogasnog društva Tarčin, a podršku operaciji pružio je Drugi helikopterski skvadron OSBiH koji je u pripravnosti imao helikopter za slučaj potrebe medicinske evakuacije.