dva oprečna nalaza

Uništili farmu koka nosilja, a da nisu sačekali konačnu analizu

farma unistena (1)

Samo odvoženje “navodno zaraženih kokoški” u otvorenom kontejneru, kako je naglasila, govori o „brizi savjesne inspektorice za zdravlje ljudi“

Po nalogu veterinarske inspektorice Livanjskog kantona Dragice Garić 4. oktobra počela je egzekucija 800 koka nosilja na farmi “Žagolo-com” u Drvaru, čiji je vlasnik porodica Sabljić, piše Žurnal.info.

Vlasnica farme Živana Sabljić tvrdi da je inspektorica Garić naložila uništenje farme kokoški, iako nije izvršena superanaliza fetisa (kokošijeg izmeta) i jaja, nakon što su se pojavila dva protivrječna nalaza. Jedan, Instituta za zdravlje i sugurnost hrane u Zenici, koji je utvrdio da je u kokošijem izmetu postoji prisutnost salmonele, i drugi, Veterinarskog zavoda Bihać, iz koga je stigao negativan nalaz, odnosno da nema prisustva salmonele u fetisu i jajima.

Garićeva je još 29. avgusta naredila da se mini farma stavi u karantin, a 4. oktobra je naložila uništenje svih kokoški s farme, mada još nisu stigli rezultati superanalize Centra za peradarstvo i kunićarstvo Veterinarskog fakulteta u Sarajevu.

Porodica Sabljić tvrdi da je inspektorica Garić postupila samovoljno, jer je prekršila dvije odredbe Zakona o veterinarstvu Federacije BiH. Član 131. ovog Zakona decidno navodi da se na zahtjev stranke mora izvršiti superanaliza, te da veterinarski inspektor o rezultatima superanalize mora izvjestiti stranku. Takođe je prekršen i član 72. Zakona o veterinarstvo Federacije BiH, koji govori kada se i kako uništavaju životinje, uključujući i kokoške.

„Više je nego jasno je da je ovdje došlo do bitnih povreda zakona o upravnom postupku, do pogrešno utvrđenih podataka i pogrešne primjene zakona. Ali ko još to poštuje zakone ove zemlje „krvi i meda”. Dok god su oni “zakoniti” van zakona, redovi ispred ambasada će biti veći, transakcijski računi političara sve veći, narod sve gladniji. Imamo demokratija u zemlji robova“, navela je Živana Sabljić za Žurnal.

Samo odvoženje “navodno zaraženih kokoški” u otvorenom kontejneru, kako je naglasila, govori o „brizi savjesne inspektorice za zdravlje ljudi“.

Porodica Sabljić je u posljednjih mjesec i po dana pisala na razne adrese kako bi sačuvali svoju mini farmu, ali bezuspješno.

„Aktuelna Vlada Livanskog kantona se ne sastaje, nova nije formirana“, navela je Sabljićeva.

Problem sa kojim se suočila njena farma kokoški stavljen je na dnevni red Opštinskog vijeća u Drvaru, čija je sjednica održana 30. septembra. Međutim, odbornici SNSD-a su nakon završene šeste tačke tražili pauzu, poslije koje sjednica nije ni nastavljena, pa pitanje farme Sabljićevih nije ni razmatrano.

U međuvremenu je inspektorica Dragica Garić izdala naredbu da se farma uništi. Garićeva je veterinarski inspektor, a njen muž ima privatnu Veterinarsku stanicu.

Porodica Živane Sabljić jedna je od prvih povratničkih porodica u Drvar, koja se u taj grad vratila kako bi na svojoj zemlji pokrenula posao od kojeg će moći normalno da živi. Živana je sa mužom Milanom prije 13 godina podigla hipotekarni kredit i pokrenula mini farmu koka nosilja „Žagalo-com“.

Sabljićevi sumnjaju da razlog za uništenje njihove farme, a samim tim i njihove egzistencije, ne leži u kvalitetu jaja koja proizvode, već da su se našli na udaru zbog Živaninih javnih kritika SNSD-ove vlasti u Drvaru.

Vlastodršci, očigledno, ne praštaju, pa su Sabljićevima uništili posao od kojeg žive, zanemarajući pritom zakonske propise, koji treba da važe u slučajevima kakav je ovaj.