Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Univerzitet u Sarajevu danas promovisao 93 doktora nauka (FOTO / VIDEO)

20/12/2017

Doktorante sa 16 organizacionih jedinica Fakulteta Univerziteta u Sarajevu koji, osim iz BiH, dolaze i iz zemalja regije, odnosno Srbije, Hrvatske i Crne Gore, promovirali su danas u Sarajevu rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr.

Rifat Škrijelj te prorektori Univerziteta i dekani fakulteta i akademija. Ovi mladi ljudi, njih 93, su, kako je kazao rektor Univerziteta u Sarajevu, dokazali svoju izvrsnost završetkom doktorskih disertacija.

Škrijelj je istakao da je ono što njega kao rektora čini ponosnim činjenica da se radi uglavnom o mladim ljudima, koji su, kako je istakao, svoje izvanredne rezultate u nauci već sada krunisali odbranom doktorskih disertacija.

– Na ovaj način smo na nekim fakultetima jako podmladili kadar, što je prvi pozitivan efekt ovakvih događaja – ocijenio je.

Napomenuo je da se nekada stiče kriva slika da se radi o hiperprodukciji kadra, međutim, on naglašava da od svih danas promoviranih doktora nauka samo dvoje nisu u radnom odnosu.

Rektor Univerziteta u Sarajevu zaključio je da su ovi mladi ljudi odbranom doktorskih disertacija istovremeno otvorili i vrata nauke te da se sada širom svijeta mogu uključivati u naučno-istraživačke timove i na taj način doprinositi razvoju Univerziteta u Sarajevu i BiH.

– Ponosan sam na ovaj događaj – kazao je Škrijelj, koji je najavio je da će se od naredne godine ovakve promocije odvijati dva puta godišnje, i to u junu i decembru.

Jedna od danas promoviranih doktora nauka je i 26-godišnja Elma Šatrović iz Sarajeva, koja je jedna od najmlađih doktora nauka u historiji Univerziteta u Sarajevu te historiji Ekonomskog fakulteta.

– Izuzetno mi je velika čast biti danas ovdje te biti promovirana kao doktor ekonomskih nauka. Želja mi je bila da radim i živim u BiH, međutim nije bila iskazana potreba za mojim angažmanom – rekla je ova mlada doktorica nauka.

Nakon što je bila najbolji student prvog i drugog ciklusa tokom studiranja te dobitnica “zlatne značke”, a budući da nije imala priliku naći zaposlenje u BiH, odlučila je da je za nju najbolja opcija rad u inozemstvu.

– Otišla sam u inozemstvo i automatski bila izabrana za docenta. Zadovoljna sam svojim angažmanom tamo, ali ako se ukaže potreba i želja za mojim angažmanom u BiH, ja sam se spremna vratiti, jer to je moja zemlja – kazala je.

Promoviranim doktorima nauka diplome su uručene na svečanosti u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.