Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Univerzitet u Sarajevu promovirao deset doktora nauka (FOTO)

BiH

promocija-doktora-nauka-unsa-3
Foto: I. Kralj

Univerzitet u Sarajevu danas je promovirao 10 doktora nauka iz različitih oblasti, a diplome su im uručene na svečanosti koja je upriličena u Rektoratu Univerziteta.

Na čast doktora tehničkih nauka promovirani su Nihad Borovina, Jasmin Terzić i Almira Softić, na čast doktora žurnalističkih nauka promovirana je Belma Buljubašić, odbrane i sigurnosti Meldijana Arnaut- Haseljić, socijalnog rada Sabira Gadžo-Šašić, farmaceutskih nauka Anida Čaušević-Ramoševac, književnohistorijskih nauka Almir Bašović i Edin Konjhodžić, a na čast doktora historijskih nauka Faruk Taslidža.

Rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj podsjetio je da je UNSA, usprkos teškim događajima iz bliske prošlosti, ostao najveći i najznačajniji univerzitet u BiH koji s 25 fakulteta i akademija, pet naučnih instituta, četiri pridružene članice, tri univerzitetska centra i pet ostalih članica, predstavlja jednu od najvažnijih institucija.

promocija-doktora-nauka-unsa-2

– Univerzitet nastavlja svoj put poboljšanog razvoja i unapređenja svih funkcija, počevši od temeljne uloge korektiva mnogih društvenih procesa u BiH, do projekata koji garantiraju bolji razvoj države, a sve to na temelju kvalitetnijeg obrazovanja i razvoja nauke na UNSA – kazao je Škrijelj.

promocija-doktora-nauka-unsa-4

Uz čestitke na izvanrednom uspjehu koji je ujedno i uspjeh UNSA, rektor je podsjetio promovirane doktore nauka da nauka predstavlja opće dobro i pokretačku snagu društva na kojima se zasniva materijalni i duhovni napredak i preobražaj.

Uime promoviranih doktora nauka, profesorima, mentorima Univerziteta u Sarajevo, roditeljima, prijateljima, zahvalila je dr. Belma Buljubašić, te istakla da bez njihove podrške i pomoći ne bi uspjeli.

promocija-doktora-nauka-unsa-5

– Naša je obaveza da nastavimo s akademskim usavršavanjem i doprinosimo daljem razvoju Univerziteta i bh. društva. Imamo posebnu obavezu i dužnost dijeliti naše znanje s drugima i nesebično pružiti pomoć mlađim generacijama – naglasila je Buljubašić, koja je danas promovirana u doktora žurnalističkih nauka.

promocija-doktora-nauka-unsa-6

Današnjom promocijom Univerzitet u Sarajevu ima 3.057 doktora nauka koji su svoja zvanja stekli na ovom prestižnom univerzitetu.

Promociji su prisustvovali profesori fakulteta UNSA, akademici te brojni prijatelji i članovi porodica promoviranih doktora nauka.