pozitivan trend

Univerzitet u Tuzli napredovao za 98 mjesta na Webometricsovoj rang-listi

univerzitet tuzla (1)

Voditelj Centra za osiguranje kvaliteta i internu evaluaciju Univerziteta u Tuzli profesor Damir Zenunović kaže da u tom pravcu trebaju djelovati i Univerzitet i osnivači

Univerzitet u Tuzli našao se na 3.081. mjestu Webometricsove rang-liste institucija visokog obrazovanja za prvih šest mjeseci ove godine, što je poboljšanje za 98 mjesta u odnosu na izvještaj za drugu polovicu 2019. godine. Ovaj pomak govori o povećanju naučno-istraživačkog rada i njegove vidljivosti, što su ključni kriteriji Webometricsovog rangiranja.

Na Univerzitetu u Tuzli su zadovoljni pozitivnim trendom, ali ističu da su ciljevi mnogo viši, posebno imajući u vidu da su univerziteti u Ljubljani, Zagrebu i Beogradu među prvih 600.

Prorektor za naučno-istraživački rad na Univerzitetu u Tuzli profesor Nermin Sarajlić ističe da je, zahvaljujući provedenim reformama, u posljednjih pet godina, u odnosu na prethodni petogodišnji period, broj citiranosti radova nastavnika ovog univerziteta povećan za dva i po puta.

-U proteklih šest mjeseci naši radovi, radovi naših nastavnika su 21 hiljadu puta citirani. To predstavlja veliki porast u odnosu na prethodni period i praktično to je rezultat ovog pomaka za 98 mjesta u odnosu na 2019. godinu – ističe prorektor Sarajlić.

Naučno-istraživački rad po kojem se mjeri svaki univerzitet u svijetu je generator razvoja, ali podrazumijeva ulaganja i određene uslove. Na Univerzitetu u Tuzli su ohrabreni jednoglasnom podrškom koju je u kantonalnoj Skupštini ovih dana dobila inicijativa za izmjenu Zakona o visokom obrazovanju, normativa i standarda, prijem novih asistenata te proglašenje izgradnje kampusa strateškim projektom za Tuzlanski kanton.

Sve je to dio preduslova za kvalitetnije korištenje resursa koji Univerzitet u Tuzli ima sa svojih skoro 500 nastavnika odnosno povećanje kvaliteta naučno-istraživačkog procesa.

Voditelj Centra za osiguranje kvaliteta i internu evaluaciju Univerziteta u Tuzli profesor Damir Zenunović kaže da u tom pravcu trebaju djelovati i Univerzitet i osnivači.

-Dakle, da se s jedne strane omoguće rasterećenje nastavnika i malo veći finansijski poticaji u naučno-istraživačkom radu, jer zaista su minorna izdvajanja za nauku u našoj zemlji u odnosu na region. To je ono što je sa strane Vlade. S naše strane je da mi unutar Univerziteta stvorimo takvo okruženje koje je poticajno za nastavnika da radi u naučno-istraživačkom procesu – ističe profesor Zenunović.

Pozitivan ambijent znači uređen sistem kvaliteta. Na Univerzitetu su već uradili pregled stanja u tom segmentu, a naredni korak je prilagođavanje akata Univerziteta istraživačima. Radi se i na pripremi strategije razvoja Univerziteta u Tuzli za naredni sedmogodišnji period, što bi trebalo doprinijeti i boljoj poziciji na svjetskim listama univerziteta.

Univerzitet u Tuzli je na Webometricsovoj listi drugi među 48 institucija visokog obrazovanja iz Bosne i Hercegovine, iza Univerziteta u Sarajevu, koji je na 1.496. poziciji.

Naredna Webometricsova lista će biti objavljena već u januaru naredne godine.