Profesor Enes Hašić

Univerzitet u Zenici studentima ponudio 1.485 mjesta i četiri nova odsjeka

enes hasic1333

Fokus je na studentima koje finansira osnivač, ali ne bi bilo razočaravajuće ako to bude nešto i manje nego prošle godine

Univerzitet u Zenici svoju projekciju plana upisa studenata za narednu akademsku godinu bazirao je na planovima upisa za aktuelnu 2018./2019. godinu – izjavio je za Fenu prorektor za nastavu profesor Enes Hašić.

On je dodao da na prvom ciklusu mogu upisati 1.485 studenata, od čega 845 studenata na prvi ciklus studija čije će se školovanje plaćati iz budžeta Vlada ZDK, odnosno koji ne plaćaju nikakvu nakanadu.

Na drugi ciklus, na sedam fakulteta, planiraju upisati 570 (200 redovnih, 330 redovnih samofinansirajućih i 40 vanrednih) te na treći ciklus, na tri od ukupno osam fakulteta, 75 studenata.

– Planirano je upisati i 530 samofinansirajućih te 110 vanrednih studenata, na onim fakultetima na kojima je moguće organizirati vanredni studij. Ali, za nas je najvažnije da plan upisa dostignemo kod upisa studenata za koje školovanje plaća osnivač, odnosno ZDK. Prošle godine je taj broj negdje i ostvaren. Prošle smo godine imali ukupno upisanih oko 830 studenata na prvu godinu studija – napominje Hašić, koji dodaje da ne očekuju da će biti puno zainteresiranih za samofinansirajući i vanredni studij.

– Fokus je na studentima koje finansira osnivač, ali ne bi bilo razočaravajuće ako to bude nešto i manje nego prošle godine. S obzirom na okolnosti, odnosno smanjen broj maturanata i u ZDK-u, sa kojih se najviše srednjoškolaca i upisuje na naših osam fakulteta, otvorili smo i nove odsjeke. Očekujemo da će i to doprinjeti očuvanju prošlogodišnje brojke upisanih – kaže Hašić.

Naveo je da su dva nova odsjeka, Inžinjerstvo zaštite okoliša i Zaštita na radu i zaštita od požara, otvorena na Metalurško-tehnološkom fakultetu.

– To su vrlo atraktivni studiji. Nove odsjeke imamo i na Mašinskom fakultetu, Inžinjerska poslovna informatika te trogodišnji studij Dizajn tehnologije u drvopreradi – ističe Hašić, koji napominje da su i prošle godine otvorili Odsjek softversko inžinjerstvo na Politehničkom fakultetu, koji se pokazao kao pun pogodak.

Polovinom juna planirano je raspisivanje konkursa za brucoše i drugi ciklus, a za treći ciklus konkurs će, vjerovatno, biti raspisan u septembru.

– Imamo još neke studijske programe za treći ciklus koji su aktuelni, ali za njih nismo još dobili sve potrebne saglasnosti pa će taj konkurs biti raspisan krajem augusta ili početkom septembra – kaže profesor Hašić.

Univerzitet u Zenici, napominje Hašić, trenutno na sva tri ciklusa studija ima nešto više od 4.000 aktivnih studenata te još i nešto više od 1.000 koji su upisani, ali su iz nekog razloga zamrznuli status.