Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

UOBHRT: Prioritet sistemsko rješenje finansiranja javnih RTV servisa

bhrt

Upravni odbor BHRT na današnjoj sjednici razmatrao je prednacrt Zakona o izmjena i dopunama Zakona o javnom radiotelevizijskom servisu BiH, koji je u javnu raspravu uputilo Ministarstvo transporta i komunikacija Bosne i Hercegovine.

Članovi upravnog odbora BHRT smatraju da je u ovom trenutku prioritet da se sistemski riješe pitanja finansiranja javnih RTV servisa, iznađe novi model naplate RTV takse i osiguraju sredstva za nastavak procesa digitalizacije prenosne mreže i produkcijskih kapaciteta.

U vezi predloženog rješenja koje predviđa emitiranje programa na tri kanala na jezicima konstitutivnih naroda iz studija u Mostaru, Sarajevu i Banjoj Luci, Upravni odbor smatra da se promjene zakona ne trebaju vršiti parcijalno i bez cjelovite elaboracije o efektima i posljedicama takvih promjena.

Ističu da svaka intervencija takve vrste mora obuhvatiti istovremeno promjene u Zakonu o sistemu i Zakonu o BHRT.

UO BHRT zatražit će od predlagača podrobnija objašnjenja zakonskih izmjena, a u skladu s dobrim običajima u procesu donošenja ili izmjena zakona, oni na koje se te promjene odnose, a to su u ovom slučaju javni RTV servisi.

Danas je održana i sjednica Odbora sistema JRTS BiH na kojoj je usaglašena zajednička inicijativa za novi model finansiranja javnih RTV servisa koja će biti upućena na razmatranje Vijeću ministara.

Odbor sistema je istakao da se predložene promjene Zakona o BHRT ne mogu vršiti parcijalno, i predlaže učešće poslovodnih i upravnih tijela sva tri javna servisa u radnoj grupi Ministarstva koja će raditi na izmjenama zakona.

Odbor sistema naglašava da je u ovom trenutku prioritet hitno donošenje novog modela RTV takse, saopćio je Upravni odbor BHRT i Odbor sistema JRTS BiH.