Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

u Sarajevu

Uoči virtualne Parade ponosa 15 pripadnika LGBTI zajednice mahali zastavama

lgbti-sarajevo

Amasador Ujedinjenog Kraljevstva u BiH Matthew Field u posebnoj objavi istaknuo je kako su pripadnici ove zajednice suočeni s diskriminacijom u društvu

Svega petnaestak LGBTI aktivista uz snažnu policijsku zaštitu okupilo se u subotu ujutro u središtu Sarajeva uz transparente i zastave duginih boja uoči sutrašnje druge povorke ponosa koja će biti održana online zbog opasnost od širenja koronavirusa.

Zbog zabrana koje su uvele vlasti u Bosni i Hercegovini kako bi spriječile širenje epidemije koronavirusa jutros nije bilo šetnje, nego su se pripadnici LGBTI zajednice okupili ispred Historijskoga muzeja u Sarajevu. Iako je bio nazočan vrlo mali broj sudionika, velike policijske snage su osiguravale ovaj skup, te je bio zabranjen pristup svim drugim građanima glavnoga grada Bosne i Hercegovine.

Na tome skupu su organizatori ukazali na probleme članova LGBTI zajednice u BiH. Tokom ovoga performansa mahali su zastavama i transparentima pozivajući na ostvarenje jednakih prava u društvu.

Amasador Ujedinjenog Kraljevstva u BiH Matthew Field u posebnoj objavi istaknuo je kako su pripadnici ove zajednice suočeni s diskriminacijom u društvu.

– Veliki broj LGBTI osoba se suočava sa uznemiravanjem i zlostavljanjem u njihovim svakodnevnim životima, na radnim mjestima, ograničenjima u pogledu mjesta na koja mogu ići i sa kime se viđaju. Budite sretni ako se ne suočavate sa takvim svakodnevnim izazovima. Svi se trebamo nadati da će doći dan kada takve vrste prosvjeda nisu nikome više potrebne – rekao je ambasador Field.

Tokom sutrašnjeg dana najavljeno je održavanje virtualnog okupljanja LGBTI zajednice što će biti Druga bosanskohercegovačka parada ponosa.