Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Upaljen alarm: Pojedinim dijelovima BiH prijete obilne padavine

BiH

vrijeme kisa (2)

Za područja banjalučke, sarajevske i tuzlanske regije za danas je izdato narandžasto upozorenje zbog obilnih padavina.

Dežurni sinoptičar u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Republike Srpske Draško Rudan rekao je Srni da je na području Mrakovice palo više od 70 litara kiše po metru kvadratnom, u Banjoj Luci 48, dok je više od 50 litara po metru kvadratnom palo na području Krajine i sjevernih predjela.

Rudan kaže da će sutra zbog vjetra na gotovo čitavom području BiH biti izdato žuto upozorenje.

“U banjalučkoj regiji se očekuje vjetar jačine 11 metara u sekundi i žuto upozorenje, dok se olujni udari očekuju na području dinarida, livanjske oblasti i zapadne Hercegovine, gdje će biti izdato narandžasto upozorenje”, rekao je Rudan.

On je naveo da će narednih dana ciklon odmicati prema jugu Grčke i Mediteranu, te prema sjeveru Afrike, dok kod nas jača termobarički greben.

“Još će sutra biti prohladno, oblačno sa malo kiše u centralnim i istočnim predjelima, dok će na zapadu to jenjavati”, rekao je Rudan.

Rudan je istakao da se od srijede, 25. oktobra, očekuje stabilnije vrijeme i svaki naredni dan do vikenda biće toplije.

“U srijedu, četvrtak i petak temperatura će biti iznad dvadesetog podioka, s tim što se za vikend očekuje promjena vremena i pad temperature”, rekao je Rudan.

On je rekao da za vikend sa sjeverozapada dolazi naoblačenje sa kišom i pad temperature vazduha.

Narandžasto upozorenje znači da su prognozirane opasne vremenske pojave,
intenziteta koje mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje, dok žuto upozorenje znači da vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajne, ali je potreban oprez ukoliko se planiraju aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku.