Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prognoza vremena

Upaljen alarm: Hladan talas stigao u BiH, na Bjelašnici jutros -9 stepeni

Federalni hidrometeorološki zavod objavio je žuti meteoalarm zbog niskih temperatura na području cijele BiH

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme, a samo ponegdje na planinama registrovan je i slab snijeg.

Temperature zraka u 7 sati: Bjelašnica -9 stepeni, Drvar i Livno -7, Bihać, Bugojno i Ivan-sedlo -6, Sanski Most -5, Jajce -4, Sarajevo -3, Gradačac, Grude, Tuzla i Zenica -2, Mostar 2, Neum 4 stepena.

Atmosferski pritisak je u Sarajevu iznosio 935 milibara, za 7 milibara je niži od normalnog i sporo opada.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda danas će u Bosni i Hercegovini veći dio dana biti pretežno oblačno vrijeme. Prolazno slab snijeg ili susnježica se očekuju u Bosni i sjeveru Hercegovine od sredine dana prema poslijepodnevnim satima. U večernjim satima razvedravanje.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -1 i 3, na jugu zemlje od 6 do 9 stupnjeva.

U Sarajevu pretežno oblačno. Prolazno slab snijeg je moguć od sredine dana prema poslijepodnevnim satima. U večernjim satima smanjenje oblačnosti. Najviša dnevna temperatura oko nule.

Žuti meteoalarm

Federalni hidrometeorološki zavod objavio je žuti meteoalarm zbog niskih temperatura na području cijele BiH.

U zavisnosti od područja minimalna temperature kretat će se od -5°C, u planinama i do -10°C, navodi se u meteo upozorenju.

Žuti meoteoalarm označava potencijalno opasne vremenske prilike koje nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako će se prakticirati aktivnosti koje su izložene meteorološkim rizicima.

Vrijeme za naredna tri dana

U četvrtak u Bosni i Hercegovini se očekuje novo naoblačenje u jutarnjim satima koje će usloviti snijeg ili susnježica, na jugu zemlje i kišu. Vjetar umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između -8 i -3°C, na jugu zemlje do 0°C.

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -3 i 2°C, na jugu zemlje od 3 do 6°C.

U petak u Bosni i Hercegovini se prognozira umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima slab snijeg u centralnim i istočnim područjima. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između -8 i -3°C.

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -4 i 1°C, na jugu zemlje od 2 do 5°C, saopćeno je iz Federalnog hidrometeološkog zavoda.

U subotu će u Bosni biti pretežno oblačno. Sunčanije u Hercegovini. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između -10 i -5, na krajnjem jugu zemlje do -1, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -5 i -1, na jugu zemlje od 2 do 5 stupnjeva.