jesen usred proljeća

Upaljen alarm zbog nevremena u BiH, vanredno stanje zbog vodostaja rijeka

Poplave u Sarajevu
Foto: Armin Durgut/PIXSELL/Arhiv

Usljed obilnih padavina na području Hercegovine na snazi je narandžasto upozorenje, dok je iz istih razloga na području Krajine, sjeverozapadne, sjeveroistočne i centralne Bosne na snazi žuti meteoalarm

U Bosni i Hercegovini danas će preovladavati oblačno vrijeme sa kišom i lokalnim pljuskovima. Lokalno intenzivnije padavine na području Hercegovine.

Vjetar slab do umjeren istočni i jugoistočni. Dnevna temperatura zraka od 13 do 19 stepeni.

U utorak, 16. maja, bit će pretežno oblačno s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Lokalno su mogući jači pljuskovi, ponegdje praćeni gradom. Vjetar umjeren do jak, povremeno sa olujnim udarima, istočni i jugoistočni. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 16, na jugu do 18, a dnevna od 14 do 20, na jugu do 22 stepena.

U srijedu, 17. maja, bit će umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Prijepodne padavine uglavnom u Hercegovini, zapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne, a poslije podne u većem dijelu naše zemlje. Tokom noći jači pljuskovi u Bosni. Vjetar slab do umjeren istočni i jugoistočni. Jutarnja temperatura zraka od 9 do 14, na jugu do 16, a dnevna od 12 do 18, u Hercegovini i na sjeveroistoku Bosne do 23 stepena.

U četvrtak, 18. maja, u većem dijelu zemlje bit će pretežno oblačno vrijeme. Na jugu Hercegovini jutro i dio prijepodneva sunčano uz umjerenu oblačnost. U jutarnjim satima u Bosni lokalno sa slabom kišom. Poslijepodne i dio noći pljuskovi i grmljavina se očekuju u Hercegovini i na jugozapadu Bosne. Vjetar slab sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 8 do 13, na jugu do 16, a dnevna od 10 do 16, na jugu od 18 do 24 stepena.

U petak, 19. maja, u Bosni će biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Poslijepodne lokalni pljuskovi su mogući na zapadu i jugozapadu Bosne. Jutarnja temperatura zraka od 8 do 14, na jugu do 17, a dnevna od 12 do 18, na jugu do 24 stepena, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.

U Hercegovini na snazi narandžasti, u Bosni žuti meteoalarm

Usljed obilnih padavina na području Hercegovine na snazi je narandžasto upozorenje, dok je iz istih razloga na području Krajine, sjeverozapadne, sjeveroistočne i centralne Bosne na snazi žuti meteoalarm. Istovremeno žuti meteoalarm je na snazi na području jugozapadne i jugoistočne Bosne zbog vjetra, a u istočnoj Bosni zbog grmljavine, javlja Anadolija.

Tako se na području mostarske regije prognoziraju udari vjetra između 40 i 60 kilometara na sat uz očekivanu količinu padavina između 30 i 50, lokalno na sjeveru i sjeverozapadu regije do 90 litara po metru kvadratnom, a najavljuje se i grmljavina.

Slično stanje i u trebinjskoj regiji gdje se očekuje između 40 do 60 milimetara kiše, a u zonama jačih pljuskova ponegdje i preko 80 milimetara kiše po metru kvadratnom, uz udare vjetra između 40 i 60 kilometara na sat i grmljavinu.

“Poduzmite mjere opreza i pratite aktuelnu prognozu vremena. Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i budite spremni obustaviti aktivnosti na otvorenom. Budite spremni da zaštitite sebe i svoju imovinu. Plavljenje imovine i saobraćajnih mreža su moguće. Poremećaj u snadbijevanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama je moguć. Može biti potrebna manja evakuacija. Teški uslovi za vožnju uslijed smanjenje vidljivosti i nekontrolisanog kretanja vozila uslijed vode. Budite svjesni da se mogu pojaviti oluje sa grmljavinom. Budite posebno pažljivi u izloženim područjima, kao što su planine, šume i otvoreni tereni. Smetnje u vanjskim aktivnostima su moguće”, upozoravaju iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Na području livanjske regije očekuju se udari vjetra između 40 i 60 kilometara na sat, dok je očekivana količina padavina između 20 i 40, lokalno do 50 litara po metru kvadratnom.

Istovremeno na fočanskom području očekuje se jak do olujni vjetar, udara od 40 do 70 kilometara na sat, kao i 20 do 50 milimetara kiše po metru kvadratnom, a pljuskove će pratiti i grmljavina. Iz tih razloga na ovim područjima na snazi je žuti meteoalarm.

Na području bihaćke regije prognozira se očekivana količina padavina između 20 i 40 litara po metru kvadratnom, na području sarajevske regije očekivana količina padavina je također između 20 i 40, lokalno do 50 litara po metru kvadratnom uz grmljavinu.

Isto stanje je na prostoru tuzlanske regije gdje je očekivana količina padavina između 20 i 40, lokalno do 50 litara po metru kvadratnom, uz mogućnost grmljavine, dok se na prostoru banjalučke regije očekuje od 20 40 milimetara kiše i to na zapadu regije, a pljuskovi će biti praćeni grmljavinom.

I na prostoru prijedorskog područja očekuje se više od 20 milimetara kiše na zapadu regije, a pljuskovi će biti praćeni grmljavinom.

Istovremeno na području višegradske regije očekuju se pljuskovi sa grmljavinom.

Na svim ovim područjima na snazi je žuti meteoalarm.

Vanredno hidrološko stanje na području slivova rijeka Une i Sane

Prema najnovijim podacima Agencije za vodno područje rijeke Save u Federaciji BiH (AVP Sava), trenutno je vanredno hidrološko stanje na području slivova rijeka Une i Sane.

Na svim hidrološkim stanicama koje su definisane Federalnim operativnim planom odbrane od poplava osim HS Bosanska Krupa dostignuti su nivoi za početak obavještavanja. Usljed visokih vodostaja, došlo je do izlijevanja rijeka na području Kulen Vakufa, te pritoka Sane na području Sanskog Mosta.

Kako je to prognozirano u Obavještenju o prognozi vanrednog hidrološkog stanja od 12. maja, prema riječima rukovodioca sektora za upravljanje vodama AVP Sava Almira Prljače, tokom vikenda došlo je do obilnijih padavina koje su prouzrokovale povećanje vodostaja na svim vodotocima na vodnom području rijeke Save u FBiH.

“To se naročito odnosi na sjeverozapadni dio BiH, odnosno područje Unsko-sanskog kantona gdje je trenutno na skoro svim mjerodavnim hidrološkim stanicama došlo do dostizanja kvote o obavještavanju o mogućim poplavama. U ovom trenutnutku imamo informacije o nekim manjim plavljenjima, ali nas na povećan oprez upućuje činjenica da se i u naredna tri dana očekuju značajnije padavine, te dodatni porast vodostaja na ovim vodotocima”, rekao je Prljača za Fenu.

AVP Sava je uputila poziv na dodatni oprez kako stanovništvu koje živi uz ove vodotoke, tako i nadležnim službama civilne zaštite koje provode mjere spašavanja na terenu.

Što se tiče ostalih vodotoka na području rijeke Save u FBiH, situacija je stabilna i prema sadašnjim podacima, na prognoziraju se značajnija plavljenja na tim područjima.