Upaljen žuti meteoalarm, dijelove BiH će pogoditi olujni vjetar

BiH

vrijeme 2
Foto: I. Kralj

U Bosni i Hercegovini jutros je oblačno s kišom. Na zapadu Hercegovine, zapadnim i centralnim područjima Bosne je registrovana i grmljavina.

Temperature zraka u 07.00 sati: Bjelašnica 0 stepeni, Banja Luka, Bihać i Sanski Most 5, Jajce, Livno, Prijedor, Zenica i Zvornik 6, Bugojno, Drvar i Gradačac 7, Ivan-sedlo, Kupres i Srebrenica 8, Doboj i Sokolac 10, Bijeljina 11, Sarajevo 12, Tuzla 13, Trebinje 16, Mostar i Neum 18.

Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 933 hPa, za 10 hPa je manji od normalnog i opada.

U Bosni i Hercegovini danas će biti biti oblačno s kišom. U Hercegovini, zapadnim i centralnim područjima Bosne će prijepodne biti grmljavine.

Za grad Doboj izdato je narandžasto upozorenje jer se očekuje vrlo jak jugozapadni vjetar s olujnim udarima (udar vjetra 40-65 km/h) i mjestimično obilnije padavine (20-40 mm).

Iz odjeljenja Civilne zaštite pozivaju stanovništvo Doboja na pojačan oprez i preduzimanje potrebnih mjera zaštite i samozaštite.

U slučaju potrebe, pozvali su ih da kontaktiraju Odjeljenje za civilnu zaštitu grada Doboj, na telefon broj:053 222-904.

Meteoalarm izdao je žuto upozorenje za područja Sarajeva, Mostara i Livna zbog očekivanog olujnog vjetra u noći sa nedjelje na ponedjeljak.

Očekivani udari vjetra od 40 do 60, lokalno i do 70 kilometara na sat mogući su u večernjim satima. Početak idućeg tjedna obilježit će oblačno i kišovito vrijeme.

U drugoj polovini dana doći će do prestanka padavina i smanjenje oblačnosti prvo u Krajini, a do kraja dana postepen prestanak padavina prema jugu i istoku zemlje. Vjetar će biti južnog i jugoistočnog smjera, prijepodne jak sa olujnim udarima. Poslijepodne vjetar će oslabiti. Temperatura zraka većinom između 8 i 15, na jugu zemlje do 19 stepeni.

U Sarajevu danas će biti oblačno s kišom veći dio dana. Najviša dnevna temperatura zraka oko 13 stepeni, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.