udruženje poslodavaca

UPFBiH poziva delegate Doma naroda Parlamenta FBiH da ne usvoje Zakon o stečaju kojeg je predložila Federalna Vlada

dom naroda parlamenta federacije fbih

Navodi se da predloženi tekst nema podršku socijalnih partnera, poslodavaca i sindikata, niti je podržan na Ekonomsko-socijalnom vijeću za teritoriju FBiH

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine (UPFBiH) poziva delegate Doma naroda Parlamenta FBiH da ne usvoje Zakon o stečaju FBiH u obliku kojeg je predložila Vlada FBiH, nego sa amandmanima koje predlaže UPFBiH, javlja Anadolu Agency (AA).

“Iako Prijedlog Zakona ima kvalitetnih rješenja kojima se pokušalo urediti i popraviti stanje koje je trenutno prisutno u ovoj oblasti, bez usvajanja ostalih odredbi koje UPFBiH predlaže u dostavljenim amandmanima neće se postići željeni cilj i efekat. Stalo se na pola puta, tako da ukoliko se usvoji Vladin Prijedlog Zakona o stečaju negativne posljedice će osjetiti svi učesnici u stečajnom postupku, ali i društvo u cjelini. Za tri do četiri godine doći ćemo u isto ili još gore stanje u odnosu na ono koje imamo sada, odnosno imat ćemo nove slučajeve Aluminija, GRAS-a, rudnika, kliničkih centara i sl.”, navodi se u saopćenju UPFBiH-a.

Navodi se da predloženi tekst nema podršku socijalnih partnera, poslodavaca i sindikata, niti je podržan na Ekonomsko-socijalnom vijeću za teritoriju FBiH.

“Predloženi Zakon ne predviđa obavezno pokretanje stečajnog postupka u slučaju kada su ispunjeni svi zakonski uslovi, kao što je slučaj sa zakonskim rješenjima u cijelom svijetu. To će dovesti do novih političkih manipulacija i sprečavanja otvaranja stečajnog postupka. Nije predviđena odgovornost stečajnih organa što će potaknuti korupciju, mada su se sve institucije FBiH obavezale na nultu stopu tolerancije za korupciju. Tekst prijedloga Zakona je tehnički veoma loš, odredbe su neprecizne i nejasne, pojedine odredbe su direktno preuzete iz Zakona o stečaju Republike Hrvatske, bez preuzimanja pratećih odredbi, tako da osnovna odredba gubi smisao”, dodaje se.

U saopćenju se dalje ističe da su rješenja u amandmanima koje je predložilo UPFBiH u potpunosti usklađena sa direktivama Evropske unije koje se odnose na stečaj.

“Harmonizirana su sa zakonskim rješenjima koja su na snazi u Republici Srpskoj i Brčko distriktu BiH te kreiran po uzoru na najbolje zakone država članica Evropske unije. Više od dvije trećine prijedloga UPFBiH podržano je od strane Međunarodne finansijske korporacije (IFC) koja je učestvovala u pripremi ovog teksta Zakona. Shodno navedenom, molimo vas da Zakon ne usvajate u predloženom obliku. Predlažemo svim delegatima da amandmane UPFBiH preuzmu kao svoje, jer će se na taj način znatno poboljšati tekst Zakona, koji će dovesti do poboljšanja trenutne situacije u praksi kada je u pitanju stečajni postupak.”

UPFBiH ujedno poziva delegate Doma naroda Parlamenta FBiH da usvoje prijedlog Zakona o mirnom rješavanju radnih sporova, jer se, kako se navodi, radi o kvalitetnom zakonskom rješenju koje će značajno doprinijeti izgradnji modernog radnog zakonodavsta FBiH.