Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Slijedi li nova Uredba?

Uposleni u FBiH bi ponovo mogli dobiti pomoć do 2.500 KM: Ovo su detalji

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Ministar finansija Toni Kraljević otkrio da Vlada FBiH razmatra set fiskalnih mjera

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine razmatra mogućnost donošenja nove uredbe o isplati pomoći od poslodavca, otkrio je federalni ministar finansija Toni Kraljević.

Vlada FBiH je u decembru donijela odluku da se iz budžeta FBiH izdvoje sredstva u svrhu isplate jednokratne pomoći zaposlenicima uprave i drugih organizacija koji plaću primaju putem Jedinstvenog računa Budžeta FBIH.

Dodatno, Uredbom je omogućeno poslodavcima da bez plaćanja poreza na dohodak i doprinosa uposlenima mogu isplatiti iznos od 2.520 KM.

U odgovoru na poslaničko pitanje federalnom poslaniku Admiru Čavaliću, ministar Kraljević je istaknuo da je navedena Uredba prestala da važi sa danom 30. juni 2024. te da će Vlada razmotriti donošenje nove.

Kako je naveo, ukoliko se ona donese, bila bi dio seta fiskalnih mjera koje kroz svoje programe rada planira provesti Vlada FBiH.

Akt ministra finansija FBiH o isplatama radnicima

Kada je riječ o navedenoj uredbi koja tangira isplatu pomoći od poslodavaca, iz Udruženja poslodavaca FBiH su u maju negodovali da nisu tačno informisani o isplati odnosno nisu bili sigurni u pravno tumačenje Uredbe.