Drvar

Uposlenici Doma zdravlja stupili u generalni štrajk

Dom-zdravlja-Drvar-1200×675 (1)

Uskraćena su im zakonom zagarantirana prava i u ovoj su godini primili samo dvije i po plaće – kazala je Runić

Uposlenici Doma zdravlja u Drvaru stupili su u četvrtak u opći štrajk, a zahtijevaju isplatu plaća, doprinosa i ostalih dugovanja.

Generalnom štrajku prethodio je štrajk upozorenja kojeg je Sindikat Doma zdravlja održao prošli mjesec. Tada je odgovornima u kantonalnoj vladi najavio da će stupiti u opći štrajk ako zdravstveni radnici ne dobiju zaostale plaće te im se ne uplate doprinosi i ostala dugovanja u punom iznosu, kao i retroaktivni rad na ‘covid odjeljenju’ za prošlu godinu.

U spomenutom sindikatu za ovakvu situaciju odgovornim drže ministra rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih u Vladi kantona 10 Momčila Bajića koji je, kako kažu, u svojim ranijim izjavama isticao neophodnu sistematizaciju radnih mjesta pa tek onda redovne plaće.

Upravo iz tog razloga, odnosno (ne)provođenja sistematizacije radnih mjesta u toj ustanovi, vršitelj dužnosti direktora Doma zdravlja Drvar, Dragan Praštalo je u martu ove godine podnio ostavku, uz obrazloženje da neće otpuštati radnike u vrijeme pandemije koronavirusa.

Načelnici općine Drvar Dušici Runić nije poznat tačan iznos dugovanja prema uposelnicima Doma zdravlja Drvar, no ona smatra da tih dugovanja, tj. zaostataka ima od ranije i da su se kantonalne institucije prema ovom problemu trebale ponijeti odgovornije.

– Uskraćena su im zakonom zagarantirana prava i u ovoj su godini primili samo dvije i po plaće – kazala je Runić u izjavi za Fenu te napomenula kako su djelatnicima Doma zdravlja Drvar u prošloj godini, posredstvom Vlade Srbije, osigurane četiri plaće iz donatorskih sredstava.

Općina Drvar, dodala je, pomagala je i uvijek će pomagati svojoj zdravstvenoj ustanovi kako bi stanovnici Drvara i Bosanskog Grahova imali bolju zdravstvenu zaštitu.

Za zdravstvenu ustanovu u Drvaru, kaže načelnica, učinili su mnogo te su uz pomoć Srbije i Republike Srpske dobili vozila hitne pomoći, patronažna vozila, zatim potpuno renovirali hitnu službu, obavili rekonstrukciju sistema grijanja, nabavili medicinsku opremu za hitnu službu i laboratoriju.

Uz to, realizirana je digitalizacija RTG aparata te nabavljena osnovna medicinska oprema i zubna stolica za Ambulantu u Bosanskom Grahovu, a osigurana je i oprema za fizičku rehabilitaciju.

S druge, pak, strane Runić nije zadovoljna odnosom kantonalnih institucija prema njima.

– Oni koji imaju obvezu da plaćaju rad zdravstvenih radnika, to ne čine…Kako je moguće da Vlada i Skupština Kantona 10, kao i resorno ministarstvo mjesecima nisu u stanju riješiti ovaj problem? To mi je potpuno neshvatljivo – kazala je Runić.

Na kraju je pozvala sve one koji su zaduženi za Dom zdravlja Drvar da shvate ozbiljnost situacije te da zajednički pokušaju iznaći rješenje za probleme u kojima su se našli zdravstveni djelatnici.