Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novo reagiranje

Uposlenici JU “Studentski centar” Sarajevo apeliraju: Zaustavite stranačka zapošljavanja i haos

Studentski dom Bjelave 1 – izolatorij

U dopisu koji su nam poslali uposlenici su naveli da je zbog objave medija obustavljeno zapošljavanje jednog stranačkog kadra u tu ustanovu, ali tvrde je namjera Tarika Curića i predsjednika Upravnog odbora Centra Ifeta Mahmutovića “da po svaku cijenu” zaposle Safeta Bogučanina

Nedavno je Fokus.ba objavio tekst u kojem su uposlenici Javne ustanove “Studentski centar” Sarajevo optužili menadžment i upravljačke strukture Centra, za stranačka zapošljavanja i za brojne druge nepravilnosti koje su, kako tvrde, dovela do haotičnog stanja u ovoj ustanovi.

U tadašnjoj reakciji za Fokus ba, Tarik Curić, direktor Centra negirao je sve navode uposlenika, ustvrdivši da nije bilo stranačkog niti bilo kakvog drugog zapošljavanja u toj ustanovi.

No, sada su se našoj redakciji ponovo obratili uposlenici Centra, dostavljajući nam faksimil saglasnosti o zapošljavanju jednog molera u toj ustanovi, a koji je 7. aprila potpisao ministar obrazovanja, nauke i mladih u Vladi Kantona Sarajevo Anis Krivić.

U dopisu koji su nam poslali uposlenici su naveli da je zbog objave medija obustavljeno zapošljavanje jednog stranačkog kadra u tu ustanovu, ali tvrde je namjera Tarika Curića i predsjednika Upravnog odbora Centra Ifeta Mahmutovića “da po svaku cijenu” zaposle Safeta Bogučanina, za kojeg tvrde da je jedan od uposlenih po stranačkoj liniji SBB-a.

– Prvo želimo dokazati njihovu namjeru koju ste objavili da pomenutog zaposle na poziciju molera, a dokaz za to imate u prilogu u vidu saglasnosti koje potpisuje ministar obrazovanja KS Anis Krivić, a koje nam je dostavio naš izvor iz ministarstva obrazovanja KS. Sve je bilo spremno i vaša objava je zaustavila te aktivnosti. Ova saglasnost demantuje neistine koje iznosi Curić u komentaru na vaš objavljeni tekst, ovog puta ga pozivamo da pored neistina koje iznosi da nije bilo sve spremno da uposli Bogučanina, neka dokaže na osnovu čega je prije godinu dana istom produžio ugovor na godinu dana, pouzdano znamo da je to urađeno bez ikakve saglasnosti Ministarstva ili bilo kojeg organa, a to se vrlo lako može provjeriti. Iako je vaša objava raskrinkala već spremno stranačko upošljavanje, dvojac Curić i Mahmutović ne odustaju nego su se presabrali i vidjeli da u sistematizaciji radnih mjesta nema čak ni upražnjenje pozicije molera gdje su planirali uposliti svog stranačkog druga, pa su sad odlučili da ga uposle bilo gdje,  tako je red došao na poziciju “fizičkog radnika”- navode uposlenici u pismu upućenom našoj redakciji.

Uposlenici dalje tvrde da je već potpisana  nova saglasnost ministra Anisa Krivića da se sad u Centar uposli “fizički radnik”, a da je ta pozicija namijenjena Bogučaninu.

U pismu se navodi još niz optužbi na račun Curića i Mahmutovića, te ukazuju čak i na odgovornost menadžmenta i uprave za haotično stanje u Centru, a za koje navode da je i dokaz  ubistvo Almira Škrijelja, jednog od rukovodilaca u Centru, a kojeg je u februaru ove godine počinio njegov radni kolega Sead Tahirović.

– Evo prilike Curiću da nas opet demantuje, a sve ovo može se vrlo lako provjeriti. Koliko su njegovi demanti tačni da u firmi ne vlada opći haos, za koji su on i Mahmutović zaslužni najbolje pokazuje tragični događaj nedavnog ubistva, kojem su pomenuta dvojica svojim bahatim kriminalnim radnjama kumovali. Opet kažemo ne iznenađuje nas od njih dvojice ovo što žele po svaku cijenu uposle Bogučanina. Iskreno najviše nas iznenađuje ponašanje novog ministra Krivića koji ovom dvojcu potpisuje svaku želju koju oni izraze da bi nekog uposlili.

Nadali smo se da je ministar izmanipulisan ovim dvojcem ogrezlim u kriminalnim radnjama, i da će nakon vaše objave povući saglasnost, a on koliko vidimo ne da je povukao nego im prilagodio i potpisao novu po njihovoj želji.

Da stvar bude žalosnija, to se sve dešava u trenucima kada je Studentski centar obustavio sve aktivnosti, i ne da mu ne treba novi  „fizički radnik, nego ni postoječih 250 nema šta da radi i  na žalost nema odakle primiti platu, a da ne spominjemo one koji bi trebali u zasluženu mirovinu a firma im nema odakle platiti doprinose, i sve to nije dovoljno nego treba opteretiti firmu dodatnim upošljavanjima.

Nadamo se da će ovaj naš vapaj konačno doći do resornog ministra od kojeg smo zaista puno očekivali kad je naša firma u pitanju, kantonalne vlade, tužilaštva, da se stane u kraj samovolji i kriminalu koje provode Curić i Mahmutović, pozivamo ih sve da provjere njihov rad od 2017. do sada, gdje će naći toliko krivičnih djela za koje pomenuti dvojac ne bih trebao biti ne samo u Studentskom centru nego ni na slobodi- zaključuju uposlenici JU “Studentski centar” Sarajevo u pismu upućenom našoj redakciji.

Da se očituju po svim navodima iz pisma, tražili smo pisanim putem i od Curića i od Krivića. Curić na najnoviji upit nije reagirao, a nakon našeg telefonskog razgovora s ministrom Anisom Krivićem, u kojem smo djelomično naveli navode uposlenika, Krivić je tražio da mu pošaljemo i pisani upit, što smo i učinili upoznavši ga s cjelovitim sadržajem pisma.

Odgovor ministra Anisa Krivića prenosimo u cjelosti:

– Vašim aktom gornji broj obratili ste se Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo za davanje saglasnosti za raspisivanje konkursa za radno mjesto moler (jedan izvršilac) i zaključivanje ugovora o radu, na određeno vrijeme (do godinu dana).

U obrazloženju akta navodi se da je istekao ugovor o radu na određeno vrijeme radniku koji je bio angažovan za obavljanje navedenih poslova u Javnoj ustanovi „Studentski centar“ Sarajevo te da ne postoji mogućnost preraspodjele postojećeg kadra.

Također, navodi se da za predmetni angažman nije potrebno osigurati dodatna finansijska sredstva iz Budžeta Kantona Sarajevo, jer će se isto finansirati iz vlastitih sredstava Javne ustanove „Studentski centar“ Sarajevo.

Razmatrajući podneseni zahtijev, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, u skladu sa Zaključkom Vlade Kantona Sarajevo, broj: 02-05-44959-5/19 od 31.12.2019. godine, daje saglasnost Javnoj ustanovi „Studentski centar“ Sarajevo da za obavljanje poslova molera (jedan izvršilac) raspiše konkurs i zaključi ugovor o radu na određeno vrijeme, a najduže do godinu dana.