Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilaštvo BiH

Uposlenik FUP nezakonito omogućio prometovanje oko 7.500 komada municije

U policijskoj akciji na području Mostara i Čapljine privedeno više osoba
MOSTAR, 10. februara (FENA) – U akciji Federalne uprave policije (FUP) koja se provodi na području Mostara i Čapljine privedeno je više osoba.(Foto FENA/Monika Ćubela Savić)

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i partnerske institucije i agencije za provođenje zakona poduzimaju intenzivne aktivnosti u borbi protiv koruptivnog ponašanja i zloupotreba položaja u institucijama u Bosni i Hercegovini

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine realizuje aktivnosti u predmetu koruptivnog djelovanja povezanog sa nezakonitom trgovinom većih količina municije za vatreno oružje, saopšteno je iz Tužilaštva.

Postupajući tužilac se sa istražiteljem nalazi se na terenu i koordiniše aktivnosti policijskih službenika SIPA u predmetu nedozvoljene trgovine većih količina municije za različita naoružanja, u akciji kodnog naziva “Bullet”, koje su povezane i sa lišenjem slobode osumnjičenog uposlenika Federalne uprave policije FBiH.

Aktivnosti se vode u okviru istrage za koruptivno djelovanje i zloupotrebu položaja navedenog uposlenika, a povezane su sa nedozvoljenom trgovinom velikih količina municije za vatreno oružje namijenjenih ilegalnom tržištu.

Postoji sumnja da je uposlenik FUP-a, inače zadužen za poslove nabavke i skladištenja municije, zloupotrebom službenog položaja i pronevjerom u službi, počinio krivično djelo nedozvoljene trgovine, tako što je nezakonito omogućio prometovanje više hiljada (oko 7500) komada municije za vatreno oružje, čija nabavka i trgovina građanima nije dozvoljena, a koje je bilo namijenjeno plasiranju na ilegalnom tržištu naoružanja i sticanju nezakonite imovinske koristi.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i partnerske institucije i agencije za provođenje zakona poduzimaju intenzivne aktivnosti u borbi protiv koruptivnog ponašanja i zloupotreba položaja u institucijama u Bosni i Hercegovini.

Istražne aktivnosti se intenzivno nastavljaju, navode iz Tužilaštva BiH.

fup