Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U izjavi za Fokus

Upozorenje BiH iz Energetske zajednice zbog Dodikove istočne konekcije!

energetska-zajednica
Foto: EZ

Energetska zajednica nije službeno obaviještena o projektu gasovoda koji spaja Srbiju i RS, a koji će se sutra naći na sjednici Vijeća ministara BiH

Zbog činjenice da bi sutra na sjednici Vijeća ministara BiH država mogla legalizirati projekat gasovoda koji veže Srbiju isključivo sa područjem RS, te koji je rezultat dogovora RS-a i Srbije Fokus.ba obratio se upitom Energetskoj zajednici koja reguliše tržište električne energije i gasnog sektora u ime EU.

Piše: A. DUČIĆ/Fokus.ba

Budući da je u cijelom procesu u vezi s projektom nove istočne konekcije do sada država BiH bila zaobiđena, kao i zbog činjenice da se radi o još jednim krakom koji se spaja sa Rusijom, Energetsku zajednicu smo upitali za komentar o cijelom ovom projektu.

-Sekretarijat Energetske zajednice još uvijek nije obaviješten o projektu “Nova istočna konekcija” putem službenih kanala. Ovaj gasovod, kao projekat, mora biti u skladu sa nizom odredbi pravne stečevine “acquis-a” Energetske zajednice. Acquis izričito ne zahtijeva diverzifikaciju izvora, ali svi aspekti sigurnosti snabdijevanja visoko preporučuju i cijene takav pristup. Ipak, pristup svim novim interkonektorima će biti omogućen trećim stranama da koriste takvo sredstvo za transport prirodnog gasa iz bilo kojeg izvora – naveli su iz Energetske zajednice za Fokus.ba.

Promotor projekta, nakon što postane operater gasovoda, mora se pridržavati odredbi o trećeg paketa. U ovoj fazi, potrebno je napomenuti da u Bosni i Hercegovini treći energetski paket nije usvojen u zakonodavstvu zemlje što predstavlja ozbiljno kršenje obaveza Bosne i Hercegovine prema Ugovoru o Energetskoj zajednici i posljedično opstruira njene evropske obaveze, naveli su iz Energetske zajednice.

Inače, BiH se od početka 2021. do kraja 2022. nalazila pod sankcijama EZ zbog kršenja Trećeg energetskog paketa. S tim da BiH, zbog stalnih opstrukcija iz RS-a, nije implementirala ni Drugi energetski paket, gdje je jedan od uslova, između ostalog, državni zakon o gasu kojeg rezolutno odbijaju Dodik i predstavnici RS-a.

Govoreći o relevantnosti nove istočne konekcije, iz Energetske zajednice su za Fokus.ba naveli da su projekti prirodnog plina o kojima je Sekretarijat Energetske zajednice ranije bio obaviješten u okviru procesa Trans-European Networks – Energy (TEN-E), odnosno odabir projekata od interesa za energetsku zajednicu (PECI) i projekata od zajedničkog interesa (PMIs) sljedeći:

-Južna interkonekcija (plinovod) – Split – Zagvozd-Imotski (CRO) – Posušje (BiH) – Novi Travnik sa krakom za Mostar

-Sjeverni interkonekcioni plinovod – BiH – HR (Slobodnica (HR) – Brod (BiH) – Zenica)

-Zapadni interkonekcioni gasovod BiH-HR (Lička Jesenica-Tržac-Bosanska Krupa sa ograncima za Bihać i Veliku Kladušu)

Trenutno se interkonektori Sjever i Jug nalaze na listi projekata od zajedničkog interesa (PMI) Energetske zajednice, na osnovu Preporuke Ministarskog vijeća R/2020/01/MC-EnC.

-Kao što pokazuje analiza sprovedena tokom evaluacije ovih projekata tokom procesa odabira PMI-a, ovi projekti bi zaista mogli doprinijeti diversifikaciji snabdijevanja prirodnim gasom u zemlji – poručili su iz Energetske zajednice za Fokus.

Inače, ministar vanjskih poslova BiH i predsjednik NiP-a Elmedin Konaković ranije je davao izjave da mu nije sporna nova istočna interkonekcija, ali da mora proći Vijeće ministara BiH.

S druge strane, to je i bio cilj vlasti RS da gotov projekt delegiraju na državni nivo kako bi dobili odgovarajuće dozvole, jer bez toga ovaj projekat ne može zaživjeti. Međutim, zeleno svjetlo mora dati i Predsjedništvo te Parlamentarna skupština BiH.