BiH

KS

Upozorenje Civilne zaštite: Poduzmite sve mjere zaštite i spašavanja od jakog vjetra

28/12/2020

Općinske službe civilne zaštite trebaju staviti svoje snage zaštite i spašavanja u pripravnost

Kantonalna uprava civilne zaštite upozorava sva pravna i fizička lica na području Kantona Sarajevo da odmah u skladu sa svojim nadležnostima i obavezama, preduzmu neophodne mjere zaštite i spašavanja od jakog vjetra, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ovakva odluka je donesena s obzirom da je Federalni hidrometeorološki zavod za ponedjeljak za područje većeg dijela Bosne i Hercegovina izdao narandžasto upozorenje za olujne udare vjetra (juga), čiji će udari biti između 60 i 80 kilometara na sat, lokalno oko/iznad 90 kilometara na sat.

Posebno se apeluje na pravna lica koje izvode radove na građevinskim objektima da ne ostavljaju predmete koji bi uslijed jakog vjetra mogle pasti sa krovova objekata, građevinskih skela i sl. i time ugroziti sigurnost prolaznika.

Također, stanovništvu je upućen apel da na svojim balkonima i druge otvorene prostore ne ostavljaju predmete koji bi mogli usljed vjetra ugroziti sigurnost prolaznika te da ne parkiraju svoja vozila u blizini velikih stabala.

Općinske službe civilne zaštite trebaju staviti svoje snage zaštite i spašavanja u pripravnost, kao bi iste bile spremne da u skladu sa svojim nadležnostima i obavezama po planovima zaštite i spašavanja reaguje na najavljene jake udare vjetra na području svojih općina.

Za nekoliko područja u Bosni i Hercegovini izdato je narandžasto upozorenje zbog nepovoljnih vremenskih prilika.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine (FHMZBiH) navode da se upozorenje odnosi na olujne udare juga u većem dijelu Bosne i Hercegovine.

“Očekuju se udari juga između 60 i 80 kilometara na sat, lokalno oko/iznad 90 kilometara na sat”, saopćeno je iz FHMZBiH-a.

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda RS-a saopćili su da se danas očekuje veoma jak jugozapadni vjetar, pogotovo u Hercegovini i Sarajevsko-Romanijskoj regiji gdje će udari biti olujni, a na visokim planinama čak i orkanski.

“Na jugu i jugozapadu se očekuje malo više padavina poslijepodne. U utorak i dalje olujni udari vjetra u većini krajeva”, saopćeno je.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.