KS

Upozorenje Civilne zaštite: Preduzeti mjere zaštite i spašavanja od mogućih poplava

Zagreb, 26.07.2018 – Ljetni pljusak ispraznio zagrebacke ulice

Posebno apeluju na općinske službe civilne zaštite s područja Kantona Sarajevo da odmah stave svoje organizovane snage zaštite i spašavanja u stanje pripravnosti

Kantonalna uprava civilne zaštite Sarajevo upozorava pravna i fizička lica za preduzimanje preventivnih mjera zaštite i spašavanja od mogućih poplava zbog najavljenog pogoršanja vremenskih prilika, prenosi Anadolu Agency (AA).

“S obzirom da se periodu od 16. do 19. jula ove godine, prema vremenskim prognozama od Federalnog hidrometeorološkog zavoda na području cijele Bosne i Hercegovine očekuju obilnije kišne padavine koje mogu lokalno usloviti bujične poplave i poplave u urbanim sredinama, upozoravamo sva pravna i fizička lica, da odmah u skladu sa svojim nadležnostima, kao i obavezama, koje su im propisane Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, preduzmu neophodne preventivne mjere zaštite od kišnih padavina”, saopćeno je iz Kantonalne uprave civilne zaštite.

Ovim će se stvoriti pretpostavke za efikasniji i brže reagovanja svih subjekata sistema zaštite i spašavanja u sveobuhvatnom odgovoru na potencijalne izazove i prijetnje od poplava, a samim tim će se izbjeći velike materijalne šteta, kao i moguće povrede i ljudske žrtve.

Posebno apeluju na općinske službe civilne zaštite s područja Kantona Sarajevo da odmah stave svoje organizovane snage zaštite i spašavanja u stanje pripravnosti, kako bi bile spremne kao snage prvog odgovora da, u skladu sa svojim nadležnostima i obavezama po planovima zaštite i spašavanja, reaguju na potencijalno moguće obilne kišne padavine na području svojih općina.