Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Manuel Sarrazin

Upozorenje iz Njemačke: Dodik je najveća prepreka napretku BiH, ali nije jedini

milorad dodik
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Milorad Dodik

Istakao je i kako Njemačka očekuje da zemlje zapadnog Balkana svoju vanjsku politiku ujednače sa zajedničkom vanjskom politiku EU

Specijalni izaslanik njemačke savezne vlade za zemlje zapadnog Balkana Manuel Sarrazin ocijenio je u izjavi za zagrebački Večernji list da je predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Milorad Dodik “najveća prepreka napretku Bosne i Hercegovine”.

“Najveća prepreka napretku Bosne i Hercegovine je predsjednik RS-a Milorad Dodik, ali gospodin Dodik, naravno, nije jedina prepreka.

Razumije se da i ostale struke u BiH, bez obzira na to jesu li u vladajućoj ili koaliciji ili opoziciji, moraju svoje interese ostaviti po strani i odlučno raditi na reformskom putu u smjeru Evropske unije”, kazao je Sarrazin, kojeg je na tu dužnost imenovala Annalena Baerbock, šefica njemačke diplomatije iz vlade kancelara Olafa Scholza.

Govoreći o pristupanju zemalja zapadnog Balkan EU, Sarrazin je posjetio kako “svako zna da je otvaranje pristupnih pregovora tek početak procesa”.

“Brzina reformi i njihove provedbe određuje brzinu procesa pristupanja”, dodao je.

Istakao je i kako Njemačka očekuje da zemlje zapadnog Balkana svoju vanjsku politiku ujednače sa zajedničkom vanjskom politiku EU.