Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

stiže saharski pijesak

Upozorenje Nedima Sladića: Odgodite pranje prozora i automobila

pijesak sladi

Prema trenutnim izračunima, prisustvo saharskog pijeska je izgledno sve do 2. maja zbog čega nije loša preporuka odložiti do daljnjeg pranje vaših automobila i prozora

Snažan jugozapadni vjetar razvijen duž vertikalnog stuba atmosfere će zahvaljujući polju niskog zračnog pritiska nad obalama sjeverne Afrike usisati veliku količinu pustinjskog pijeska porijeklom iz Sahare i po visini preko Mediterana ga usmjeravati prema području Bosne i Hercegovine.

Kako je naveo Nedim Sladić, meteorolog Nove BH, on će već danas krajem dana pristizati u našu zemlju sa sve dominantnijim oblacima srednjeg reda koji će prekriti bosanskohercegovačko nebo, prije nego u večernjim satima preko nas ne pređe linija nestabilnosti s juga koja će donijeti padavine, postepeno se premještajući prema sjeveru u prvim satima utorka.

– Budući da se očekuje da će zadržavanje pijeska nad bh. nebom potrajati sve do početka maja, topla je preporuka da do daljnjeg odložite pranje prozora i limenih ljubimaca jer biste već u utorak sa kapima kiše i tragovima pijeska mogli zažaliti, poručio je Sladić.

Prema trenutnim izračunima, prisustvo saharskog pijeska je izgledno sve do 2. maja.

Saharski pijesak pristiže u Bosnu i Hercegovinu sutra prema kraju dana s juga, zajedno sa sve dominantnijim oblacima i…

Posted by Nedim Sladić on Nedjelja, 25. April 2021.