Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Upozorenje vozačima: Poledica, snijeg i izlasci divljih konja na kolovoz

BiH

poledica-na-putu

Zbog ledene kiše koja je padala u toku noći i zbog niskih temperatura moguće je formiranje poledice na putevima u BiH, posebno u planinskim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima, upozoravaju iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK).

Vozačima se savjetuje poseban oprez na putnim pravcima: Maglaj-Karuše-Teslić, Doboj-Tuzla-Bijeljina, Bihać-Cazin-Velika Kladuša i Olovo-Tuzla-Srebrenik.

Ugaženog snijega na kolovozu ima na putnom pravcu Bosanski Petrovac-Drvar, dok su zbog jakog vjetra mogući manji sniježni nanosi na putnim pravcima: Kupres-Šuica, Glamoč-Mlinište i Bosansko Grahovo-Drvar.

Na planinskom prevoju Borova Glava na putnom pravcu Livno-Šuica, vozače upozoravaju na učestale izlaske divljih konja na kolovoz. Vidljivost je zbog magle mjestimično smanjena u kotlinama i uz riječne tokove, dok u južnim i jugozapadnim krajevima naše zemlje upozoravaju na jake udare vjetra.

Na dionicama koje prolaze kroz usjeke, iz BIHAMK-a skreću pažnju na moguće sitnije odrone zemlje ili kamenja.

Apeluju na vozače da vožnju prilagode uslovima na putu, kao i da na put ne kreću bez zimske opreme, koja je zakonski obavezna za sve kategorije vozila.

Zbog lošeg stanja kolovoza i čestih saobraćajnih nezgoda, ne preporučuje se kretanje dionicom magistralnog puta M-14 Srbljani-Bosanska Krupa. Vozači mogu koristiti alternativni pravac R-402 Cazin-Stijena-Ljusina.

Radovi na području Hrvatske i dalje su aktuelni na graničnim prelazima Bosanski Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja, tako da se na ovim prelazima tokom dana saobraća usporeno. Na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.