Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

civilna zaštita

Upozorenje za građane Kantona Sarajevo: Spremite se, moguće je nevrijeme!

PXL vjetar ilustracija (1)

Potrebno je pripremiti adekvatne snage i materijalno-tehnička sredstava za brzi odgovor na najavljene kišne padavine radi efikasnijeg i bržeg reagovanja svih subjekata u sistemu zaštite i spašavanja

Kantonalna uprava civilne zaštite Sarajevo poziva pravne subjekte i građane da odmah preduzmu mjere zaštite od padavina, grada i vjetra.

– Obzirom da se očekuju obilniji pljuskovi sa jakom grmljavinom koji mogu lokalno usloviti bujične poplave, udare vjetra i grada, preporučujemo svim pravnim i fizičkim subjektima, da odmah, u skladu sa svojim nadležnostima, kao i obavezama koje su im propisane Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, preduzmu neophodne preventivne mjere zaštite od kišnih padavina, grada i vjetra – naglašavaju iz Uprave.

Potrebno je pripremiti adekvatne snage i materijalno-tehnička sredstava za brzi odgovor na najavljene kišne padavine radi efikasnijeg i bržeg reagovanja svih subjekata u sistemu zaštite i spašavanja.

Ističu da je važan sveobuhvatan odgovor na potencijalne izazove i prijetnje od poplava, grada i vjetra, kako bi se izbjegle velike materijalne štete, kao i moguće povrede i ljudske žrtve.

Obaveza je prijaviti opasnost ili pojavu koja može dovesti do nastanka prirodne i druge nesreće, o čemu treba obavijestiti Kantonalni operativni centar civilne zaštite na broj telefona 121, koji je u funkciji neprekidno, tokom 24 sata, prenosi Služba za protokol i press KS.