Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Banja Luka

Uprava za indirektno oporezivanje BiH obilježila 18. godišnjicu postojanja

Dan UINO 2021 (1)

Ovo je prvi put od uspostave UIO da je prikupljeno više od 8 milijardi KM, tačnije do kraja godine će biti prikupljeno i raspoređeno nešto više od 8,4 milijarde KM

Uprava za indirektno oporezivanje BiH obilježila je danas u Banjoj Luci 18. godišnjicu postojanja. Sve prethodne godine, pa i ovu 2021. godinu, Uprava je dokazala da je ključna institucija za fisklanu stabilnost svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, sapćeno je iz UIO BiH.

Zaključno sa današnjim danom Uprava za indirektno oporezivanje prikupila je na Jedinstveni račun 8 milijardi i 372 miliona KM, što je više za čak 1 milijardu i 143 miliona KM u odnosu na prošlu 2020. godinu, odnosno više za 386 miliona KM u odnosu na ranije rekordnu 2019. godinu.

“Ovo je prvi put od uspostave UIO da je prikupljeno više od 8 milijardi KM, tačnije do kraja godine će biti prikupljeno i raspoređeno nešto više od 8,4 milijarde KM. Iako smo posljednjih mjeseci vrlo često neosnovano napadani, naši rezultati potvrđuju da je Uprava najbolja institucija u Bosni i Hercegovini. Sve razine vlasti funkcioniraju bez problema zahvaljući prihodima koje je prikupila UIO. Sav višak prikupljenih prihoda je raspoređen entitetima i Brčko distriktu, dok su institucije BiH dobile isto novca kao svih prethodnih godina”, rekao je na svečanosti Miro Džakula direktor UIO.

Direktor Džakula je dodao da sve službenike u UIO ostvareni rezultati i obavezuju da svaki zaposleni i u narednoj godini maksimalno ozbiljno pristupi svakom poslovnom procesu kako bi rezultati bili još bolji, ali da se svakako u 2022. godini mora poboljšati status službenika Uprave i njihova primanja zato što to ova institucija i njeni zaposleni zaslužuju.

Na skromnoj svečanosti i ove godine su dijeljene nagrade najboljim službenicima u Upravi. Za radnika godine proglašen je šef carinske ispostave Bijeljina Nedžad Šečić, dok je nagradu za posebnu pomoć i doprinos razvoju Uprave ove godine dobila gđa. Dijana Sikima ispred Delegacije Evropske unije u BiH za veliku pomoć koju je EU pružila UIO sve prethodne godine.