Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uprava Željeznica RS-a ne priznaje štrajk radnika

strajk zeljeznicara222 rs

Uprava Željeznica Republike Srpske smatra da se današnji postupci pojedinih radnika tog preduzeća ne mogu smatrati štrajkom, jer, kako tvrde, oni nisu organizovani u skladu sa zakonom.

-Radnici moraju biti svjesni posljedica postupanja mimo važećih propisa i to ne samo po lično zdravlje, već i po njihov radnopravni status. Stoga Uprava poziva sve radnike, koji su se odlučili na takozvani štrajk glađu da odustanu od daljeg ugrožavanja vlastitog zdravlja, a da svako nezadovoljstvo u vezi s ostvarivanjem prava iz radnog odnosa rješavaju u skladu s važećim zakonskim propisima – saopćeno je iz ovog javnog preduzeća.

Zaposlenim su, navode, isplaćene sve prispjele plaće za ovu godinu, redovno se isplaćuje i regres u mjesecu u kojem je radnik bio na godišnjem odmoru, a osigurali su i isplatu pet toplih obroka i četiri naknade za prijevoz za ovu godinu.

Iz 2017. godine dospjele su, a još nisu izmirene, jedino obaveze za dva topla obroka i tri prijevoza, a do kašnjenja u isplatama dolazi zbog nedostatka novčanih sredstava, a ne, kako navode, zbog volje uprave da neka radnička prava uskrati ili umanji.

Desetak radnika željeznica RS-a stupilo je danas u štrajk glađu, a razlozi su neisplaćivanje plaće, naknade za prijevoz i topli obrok u skladu sa zakonom, kao ni ostalih materijalnih troškova prema radnicima.

-Onemogućena nam je zdravstvena zaštita, te, iako nam se na platnim listama obustavljaju sredstva za fondove, radnici moraju plaćati preglede i liječenje – rekao je predsjednik Samostalnog sindikata transportne djelatnosti Zlatko Marin.

Radnici su ranije uputili zahtjev za rješavanje problema u ovom javnom preduzeću, koje, naveli su, čeka neizvjesna situacija.

Marin je istakao da se radnicima duguje oko milion i po KM, a da je generalni direktor “Željeznica” Dragan Savanović izdao nalog da se danas zaključaju vrata na željezničkoj stanici u Banjoj Luci i tako štrajkačima onemogući da koriste taj prostor.