Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dramatična situacija

Upravni odbor BHRT-a: Došli smo do zida, hitno naći rješenje ili slijedi gašenje

bhrt rtv dom
FOTO: Pixsell

“Danas je osmi dan kako smo ušli u novu kalendarsku godinu a da ugovor o naplati RTV takse s JP Elektroprivredom BiH još nije potpisan. To znači da je BHRT ostao bez osnovnog prihoda, zaposleni bez plata, a ovaj javni emiter na nivou države, u cjelini bez mogućnosti da plaća svoje obaveze”, saopćeno je

Upravni odbor BHRT-a je danas održao vanrednu online sjednicu na kojoj se razgovaralo o dramatičnoj finansijskoj situaciji u ovoj medijskoj kući. Na sjednici je usvojen Zaključak s kojim Upravni odbor upoznaje vlasti i javnost.

Saopćenje prenosimo u cijelosti:

“Upravni odbor s velikom zabrinutošću obavještava domaće vlasti, međunarodne organizacije i javnost da je BHRT došao do zida: ili će se hitno pronaći rješenje za stabilno finansiranje ovog javnog servisa, ili će se on potpuno ugasiti. Danas je osmi dan kako smo ušli u novu kalendarsku godinu a da ugovor o naplati RTV takse s JP Elektroprivredom BiH još nije potpisan. To znači da je BHRT ostao bez osnovnog prihoda, zaposleni bez plata, a ovaj javni emiter na nivou države, u cjelini bez mogućnosti da plaća svoje obaveze.

Razlog je opstrukcija RTRS-a i RTV Federacije BiH jer očito i dalje namjeravaju uzurpirati dio prihoda od takse koji zakonom pripada BHRT-u i zadržati monopol nad raspolaganjem prikupljenih sredstava. I pored toga sto su nezakonito na svom računu zadržali gotovo 20 miliona KM insistirajući da se prihod od naplaćene takse uplaćuje na njihov račun, RTV FBiH želi da nastavi ovu praksu i u novom ugovoru o prikupljanju takse s Elektroprivredom BiH. Ovakva praksa prisutna je od 2017. godine.

Podsjećamo da je Zakon o javnom RTV sistemu precizno utvrdio da 50% uplaćenog prihoda pripada BHRT-u, a entitetskim po 25%. Osim toga, na osnovu Zakona i odluka upravljačkih tijela, taksa se treba uplaćivati na jedinstven račun čiji je povjerilac i izvršilac BHRT.

Upravni odbor BHRT pruža punu podršku naporima Menadžmenta da se ispravi nezakonitost koja vodi ovaj javni servis u nestanak. Upravni odbor je u više navrata upućivao pozive vlastima da pronađu rješenje za trajno finansiranje i izlazak iz višegodišnje agonije u kojoj se BHRT našla prije, jer pojedini subjekti ne poštuju zakone.

Apeliramo na vlasti da shvate da u ovom trenutku postoji samo jedno, a suštinski privremeno rješenje: da JP Elektroprivreda BiH sredstva od prikupljene RTV takse doznačuje na jedinstven račun BHRT-a koja će prihod raspodjeljivati u skladu sa Zakonom o javnom RTV sistemu.

Vremena više nema, BiH bi uskoro mogla biti jedina zemlja bez javnog servisa, a država BiH bez osnivača i punopravne članice Unije evropskih javnih emitera (EBU). Iskreno vjerujemo u razumijevanje i spremnost domaćih vlasti da omogući BHRT-u da nastavi svoju misiju kao javni servis koji pokriva cijelu Bosnu i Hercegovinu i jedini je pogled BiH u EU”, navodi se u zaključku Upravnog odbora BHRT-a.