Mostar

Upravno vijeće ZZO HNŽ- a usvojilo Prijedlog financijskog plana za 2019. godinu

ZAVODHNZ

Ključna promjena u odnosu na Plan iz 2018. godine, kako je dodao, odnosi se na podizanje ugovornih sredstava za zdravstvene ustanove za 4.000.000 maraka

Upravno vijeće Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) HNŽ-a na današnjoj sjednici u Mostaru usvojilo je Izmjene i dopune Financijskog plana Zavoda za 2018. godinu (rebalans II) i Prijedlog financijskog plana Zavoda za 2019. godinu, s odlukom o izvršenju tog plana.

Predloženi rebalans II obrazložio je direktor Zavoda Rade Bošnjak, kazavši kako je Zavod ostvario pozitivan financijski rezultat u iznosu od 11.000.000 maraka i predložio da se tim rebalansom ova sredstva usmjere prema ugovornim zdravstvenim ustanovama, a u svrhu podizanja kvalitete pružanja usluga zdravstvene zaštite.

„Predanim radom i domaćinskim odnosom prema novcima naših osiguranika kojima raspolaže ovaj zavod, a zahvaljujući stručnosti i posvećenosti radnika Stručne službe Zavoda, možemo na kraju ove, kao i proteklih pet godina, govoriti o uspješnoj poslovnoj godini. Ovakvim financijskim rezultatom Zavod u velikoj mjeri doprinosi daljnjoj stabilnosti zdravstvenog sustava županije i značajno pomaže ugovornim zdravstvenim ustanovama koje su u lošem financijskom stanju, posebice bolnice nakon stupanja na snagu novih kolektivnih ugovora”, kazao je direktor Bošnjak.

On je obrazložio i Prijedlog financijskog plana Zavoda za 2019. godinu.

“Za iduću godinu pripremili smo Prijedlog financijskog plana u ukupnom iznosu od 138.095.000 maraka, što je značajno povećanje u odnosu na 2018. godinu, a ujedno i rizik za ovaj zavod u smislu njegovog ispunjenja. Međutim, svjesni ukupnih okolnosti i realnih poteškoća s kojima se nose naše ugovorne zdravstvene ustanove u ovakav rizik ulazimo svjesno i spremni smo učiniti sve potrebne mjere i radnje kako bi Plan bio realiziran”, kazao je Bošnjak.

Ključna promjena u odnosu na Plan iz 2018. godine, kako je dodao, odnosi se na podizanje ugovornih sredstava za zdravstvene ustanove za 4.000.000 maraka.

“Također, na poziciji transfera planirali smo 3.000.000 maraka za pomoć zdravstvenim ustanovama u izvršenju ugovora o pružanju usluga zdravstvene zaštite. Unatoč svim ovim činjenicama ne smijemo zaboraviti i druga prava osiguranika kao što je lista lijekova, ortopedska pomagala, odgovornost Zavoda prema našim osiguranicima po Zakonu o medicinski potpomognutoj oplodnji, banjsko liječenje i druga prava osiguranika. U svrhu povećanja navedenih prava osiguranika planirali smo povećanje sredstava za 2.500.000 maraka”, naveo je Bošnjak.

Sjednici je nazočilo 8 od 9 članova Upravnog vijeća, priopćeno je iz ZZO HNŽ-a.