Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sarajevo

Upriličen bajramski prijem kod reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića

reis prijem
FOTO: Fena

Tokom Bajrama posebno treba njegovati međusobnu ljubav i spremnost na osobno odricanje zarad općeg napretka

Na bajramskom prijemu kod reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića predstavnici javnog, političkog i kulturnog života ukazali su da Kurban-bajram nosi poruku jednakosti i jedinstva, solidarnosti i razumijevanja, ljubavi i praštanja.

U Upravnoj zgradi Rijaseta Islamske zajednice na Kovačima posebnu pažnju privukli su najmlađi sugrađani, kojima je Kavazović tradicionalno uručio bajram-banku i iskazao plemenitost islama i nastojanje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za brigu o njima.

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice, danas je prvi dan Kurban-bajrama, koji traje četiri dana. Na prijemu je poručeno i to da su dani Kurban-bajrama veliki dani, a njihovu važnost određuje ibadet kurbana i hadža.

PRIJEM KOD REISA
FOTO: Fena

Tokom Bajrama posebno treba njegovati međusobnu ljubav i spremnost na osobno odricanje zarad općeg napretka.

U razgovorima uz kafu i baklavu moglo se čuti da „istinska ljubav prema Bogu otkriva ono najljepše i najplemenitije u čovjeku“.

reis bajramski prijem
FOTO: Fena

Prijem je uslijedio nakon centralne bajramske svečanosti u sarajevskoj Gazi Husrev-begovoj džamiji, tokom koje je održan i bajram-namaz.

Za ovaj praznik posebno je to što se prinosi žrtva – kurban, a meso se dijeli porodicama, prijateljima i osobama slabijeg materijalnog stanja. Kurban-bajram se naziva i Hadžijski bajram jer muslimani iz cijelog svijeta odlaze u Mekku kako bi obavili jednu od pet temeljnih islamskih dužnosti – hadždž.