oglasili se saopćenjem

Uprkos mjerama štednje: Finansijska situacija na BHRT-u i dalje izuzetno teška

Zgrada i logo Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT)
28.03.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Zgrada i logo Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT). Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Problem je što BHRT ne može naplatiti milionska potraživanja koja premašuju 80 miliona konvertibilnih maraka

Finansijsko poslovanje Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT) – uprkos mjerama štednje na svim nivoima i smanjivanjem broja uposlenika – je krajnje rizično, ocjenjeno je na sjednici Upravnog odbora BHRT-a. Zbog dugovanja prema BHRT-u po osnovu pripadajućeg prihoda od RTV takse i izvršenih usluga drugim korisnicima, obaveze prema dobavljačima rastu kao što su dugovanja za usluge grijanja, električne energije, dugovanja po osnovu poreza i doprinosa i sl., ovu kuću dovodi na sami rub opstanka uz prijeteću nekvidnost.

Problem je što BHRT ne može naplatiti milionska potraživanja koja premašuju 80 miliona konvertibilnih maraka. Ukoliko bi BHRT uspio naplatiti potraživanja od RTV takse , BHRT bi mogao izmiriti sve svoje obaveze.

Finansijski problemi nadrastaju mogućnosti samog BHRT-a zbog neprovođenja Zakona o BHRT-u i Zakonu o sistemu javnog RTV emitiranja u BiH, za šta su odgovorne državne i entitetske vlasti. Upravni odbor apelira na donošenje adekvatnih zakonskih rješenja koji će dugoročno rješiti pitanje naplate RTV pristojbe i stabilnog dugoročnog finansiranja.

U protivnom, ova kuća koja je osnovana s nakanom da pokriva cijelu BiH, suočiće se sa prestankom rada, uprkos činjenici što je reforma javnog RTV servisa jedan od 14 uvjeta za ispunjavanja kriterija za integraciju naše zemlje u EU, navodi se u saopćenju UO BHRT.