Brojne kritike

Uprkos osporavanju biskup Perić blagoslovio križni put u Stocu

krizni-put

Izgradnja križnog puta u Stocu izazvala je brojna osporavanja i reakcije u BiH

Na križnom putu, koji je izgrađen na padinama brda na kojem su zidine zaštićenog Starog grada u Stocu, okupilo se mnoštvo svećenika i vjernika kako bi održali svečanost obilježavanja zaštitnika župe Stolac, Sv. Ilije Proroka, javlja Stolac.co.

Križni put u Stocu blagoslovio je mostarski biskup Ratko Perić, a nakon obreda na Križevcu kod Zavjetnoga križa župnik don Rajko Marković se obratio prisutnima s porukom da nije riječ o provokaciji i kratkim tumačenjem projekta Križnoga puta.

“Križni je put izraz iskrena milosrđa prema drugomu i izraz oproštenja grijeha. Križni je put izraz kršćanske vjere, nade i ljubavi, izraz kojega se kršćanska duša ne može odreći ni pod kakvim uvjetima: ni političkim, ni kulturološkim, ni povijesnim, jer kao što Krist znači – Križni put, tako i kršćanin znači – Križni put”, rekao je.

Višegodišnje sporenje

Na kraju je zahvalio svima koji su učestvovali u dosadašnjem izvođenju projekta čiju je izgradnju dozvolila Općina Stolac na čelu s načelnikom Stjepanom Boškovićem nakon što je dio zemljišta Nacionalnog spomenika Starog grada u Stocu Općina je prodala Župnom uredu.

Izgradnja križnog puta u Stocu izazvala je brojna osporavanja i reakcije u BiH, većinom stranaka i bošnjačkih udruženja koje kažu kako je riječ o prekrajanju historije.

Inače, ovo zemljište je godinama predmet sporenja. Crkva je početkom 2000-ih tu postavila križeve, građani su protestovali, rušili ih, da bi ih inspekcija 2004. proglasila nelegalnim, jer su, kako je navedeno, u pojasu nacionalnog spomenika.