Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

parlament fbih

Uprkos protestima sindikata i radnika: Usvojen Nacrt izmjena i dopuna zakona o radu

20200727_2_43632780_57011513_Web

Predložene izmjene Zakona o radu FBiH izazvale su negodovanje u javnosti, a Savez samostalnih sindikata BiH održao je protestnu šetnju, zahtijevajući njegovo povlačenje

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je danas Nacrt izmjena i dopuna Zakona o radu, te zadužio Vladu Federacije BiH da u roku od 60 dana organizuje javnu raspravu kako bi se izradio Prijedlog izmijena i dopuna ovog zakona.

Predlagač je, također, zadužen da kod izrade zakona uzme u obzir sve prijedloge, primjedbe i sugestije iznesene u javnoj raspravi i raspravi na Parlamentu FBiH, kao i one koje su dostavljene ili će biti dostavljene.

Zastupnici tokom današnje redovne sjednice nisu usvojili prijedlog Vlade Federacije BiH da se prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu razmatra po hitnom postupku. Zbog ovakovog ishoda glasanja Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o radu biće razmatran u redovnoj proceduri.

Predložene izmjene Zakona o radu FBiH izazvale su negodovanje u javnosti, a Savez samostalnih sindikata BiH održao je protestnu šetnju, zahtijevajući njegovo povlačenje.

Izmjene predviđaju da radnici mogu raditi 72 časa sedmično, odnosno šest dana po 12 časova, čime se, tvrdi Sindikat, derogira pravo radnika na sedmični odmor.