Rodna ravnopravnost

“Uprkos strahu i tišini: univerziteti protiv nasilja”, međunarodna konferencija u Sarajevu

konferencija sarajevo (1)

Rektor UNSA Rifat Škrijelj istaknuo je u izjavi novinarima prije skupa da je rodno zasnovano nasilje prisutno u čitavom svijetu, samo su odgovori država različiti i odnos univerziteta prema tom problemu je različit

Univerzitet u Sarajevu (UNSA) i TPO fondacija okupili su naučnike, koji istražuju rodna pitanja u oblasti visokog obrazovanja, na međunarodnoj konferenciji u Sarajevu a prvoj u okviru projekta ‘‘Uvođenje rodno osviještenih politika u visoko obrazovanje – UNIGEM” koji podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Konferencija je simbolično nazvana ‘Uprkos strahu i tišini: univerziteti protiv nasilja’, a cilj je podstaknuti i razviti studije posvećene politikama rodne ravnopravnosti da bi se radilo na prevenciji rodno zasnovanog nasilja u akademskoj zajednici, s fokusom na područje Balkana i komparativne primjere na međunarodnom nivou.

Rektor UNSA Rifat Škrijelj istaknuo je u izjavi novinarima prije skupa da je rodno zasnovano nasilje prisutno u čitavom svijetu, samo su odgovori država različiti i odnos univerziteta prema tom problemu je različit.

– Opredijeljeni smo, kao Univerzitet, da se ozbiljno pozabavimo tim fenomenom koji je zabrinuo cijeli svijet i mislim da ćemo u tome uspjeti. Očekivanja akademske zajednice, uključujući i studente, jeste da Univerzitet suzbije to zlo i da ga nema. Naši studenti ne bi trebalo da strahuju zbog iznesenog mišljenja, profesori treba da svoje ponašanje modeliraju prema zahtjevima savremenog svijeta – kazao je.

Škrijelj kaže da je, za šest godina koliko je na funkciji rektora, bila jedna zvanična prijava – 2017. godine i taj slučaj je procesuiran.

Britanski ambasador u BiH Matthew Field naglašava da je za Vladu Ujedinjenog Kraljevstva izuzetno važna rodna ravnopravnost i borba protiv svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama.

– Ambasada Velike Britanije radi mnogo na promociji rodne ravnopravnosti u BiH. Svi moramo znati da se rodno nasilje i zlostavljanje mogu dogoditi bilo gdje, u bilo kojoj zemlji – kazao je.

Po njegovim riječima, Ujedinjeno Kraljevstvo radi sa TPO fondacijom jer vjeruju da obrazovne institucije moraju raditi zajedno i pažljivo pratiti način na koji identificiraju seksualno nasilje i reagiraju na to.

– Sve obrazovne institucije moraju biti siguran, ravnopravan i inkluzivan prostor za studente, ali i nastavno osoblje. Projekt UNIGEM, koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva odličan je korak da to postane stvarnost, a realizira se širom BiH, Hrvatske, Srbiji i Crnoj Gori – naglasio je.

Direktorica TPO Fondacije Zilka Spahić Šiljak podsjeća da se rodno zasnovano nasilje tiče i žena i muškaraca. Da bismo razumjeli korijene i na adekvatan način prevenirali različite oblike rodno zasnovanog nasilja, važno je, kako kaže, i u akademskoj zajednici otvoriti prostor za propitivanje tih tema.

– Istraživanje koje smo proveli, a uskoro će biti objavljeno, pokazalo je da postoje strahovi da se prijavi nasilje i da vlada ogromna tišina zbog nepovjerenja i u društvo i u sistem. Onda su, oni koji prežive bilo koji oblik rodno zasnovanog nasilja, ostavljeni sami sebi ili se eventualno povjeravaju njima najbližim osoba. Cilj i jeste da razbijemo strahove i tišinu, otvoreno govorimo o tome i da žrtve ne bi smjele osjećati ni stid ni sram nego počinitelji – naglasila je.

Tokom dva konferencijska dana planirano je prezentiranje radova autora iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Srbije te Austrije i Ujedinjenog Kraljevstva.