Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Siniša Vukelić

“Upućujemo oštar protest MUP-u i tražimo odgovore zbog sramnog ponašanja policajaca prema novinarima”

sinisa-vukelic

Siniša Vukelić iz Kluba novinara Banjaluka rekao je da se ispred Kluba upućuje oštar protest Ministarstvu unutrašnjih poslova RS povodom ponašanja njihovih pripadnika posljednjih dana

Sinoć je na okupljanju grupe Pravda za Davida ispred dvorišta Hrama policija zaustavila i legimitisala urednicu portala E Trafika Vanju Stokić koja intenzivno prati rad Pravde za Davida.

Siniša Vukelić iz Kluba novinara Banjaluka rekao je da se ispred Kluba upućuje oštar protest Ministarstvu unutrašnjih poslova RS povodom ponašanja njihovih pripadnika posljednjih dana prilikom praćenja događaja ispred Hrama Hrista spasitelja u Banjaluci.

„Smatramo da je ovako nešto nedopustivo i neprimjereno bilo kojoj civilizovanoj državi. Novinari imaju potpuno i ustavom zagarantovano pravo i prema svim evopskim konvencijama da sa vidno istaknutim akreditacijama prate svaki događaj koji se dešava i obavještavaju javnost i to je posao od javnog interesa. Ovakovo ponašanje pripadnika unutrašnjih poslova je za sankcinisanje, ili da se MUP oglasi i kaže šta je preduzelo na sankcionisanju pojedinaca koji su nastupali u uniformama Ministarstva unutrašnjih poslova i zastrašivali, da li su to radili na svoju ruku ili po naredbi od svojih šefova, ko su šefovi i na osnovu kojeg su zakonskog propisa tako nešto naredili. Ako to ne žele da saopšte zanima nas da li postoji neki zakon ili propis koji nikad nije objavljen u Službenom glasniku na osnovu kojeg je u Republici Srpskoj zabranjeno baviti se novinarskim poslom. Ili jedno ili drugo“, rekao je Vukelić za BUKU.

On ističe da Klub novinara Banjaluka i medijska zajednica neće ovo mirno posmatrati i kontaktiraće sve relevantne međunarodne organizije za pomoć.

„Ja sam danas u Sarajevu na regionalnoj konferenciji OSCE-a i ovo će biti osnova stvar o kojoj ću govoriti na ovoj konferenciji. Zaista je nedopustivo i sramno ponašanje pripadnika MUP koje cijelom regionu šalje jednu ružnu sliku i poruku, a novinarima i cijeloj medijskoj zajednici potpuno onemnogućava rad ukoliko je ovo službeni stav policajcima da se na ovaj način ubuduće mogu ponašati“, rekao je Vukelić.

Vukelić poziva novinare da i dalje obavljaju svoj posao, da se ne sukobljavaju sa policajcimja i da ukoliko dođe do sličnih situacija da ih probaju dokumetovati video snimcima.