Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Napad na medije

Uredništvo portala Radiosarajevo.ba zahvalilo na podršci i brzoj reakciji policije

rsa_shares

Redakcija portala Radiosarajevo.ba upućuje riječi zahvalnosti predstavnicima institucija sa svih razina vlasti, međunarodnim organizacijama i ambasadama koji su pokazali interes, uputili podršku i osudili gnusan atak na medijske slobode

“Urednički kolegij portala Radiosarajevo.ba izražava zahvalnost policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, komesaru Nusretu Selimoviću i resornom ministru Admiru Katici, na brzoj reakciji, identificiranju i privođenju pravdi odgovornih za atak na redakciju našeg portala u petak, 27. septembra, te prijetnje uredništvu i novinarima”, saopćio je jutros Urednički kolegij portala.

“Također, upućujemo izraze zahvalnosti pripadnicima Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine koji su blisko sarađivali sa službenicima MUP-a KS u rješavanju i dokumentiranju slučaja koji je uznemirio novinarsku zajednicu.

Redakcija portala Radiosarajevo.ba upućuje riječi zahvalnosti predstavnicima institucija sa svih razina vlasti, međunarodnim organizacijama i ambasadama koji su pokazali interes, uputili podršku i osudili gnusan atak na medijske slobode.

Posebno zahvaljujemo nesebičnoj podršci kolega novinara i urednika, te Društvu novinara Bosne i Hercegovine, koji su nas dirnuli izrazima solidarnosti s uposlenicima portala Radiosarajevo.ba.

Vjerujemo upravo da novinarska solidarnost, uz adekvatan rad institucija države, može biti put ka zaštiti novinarskih sloboda i stvaranju ozračja u kojem će profesionalni novinari u Bosni i Hercegovini imati uvjete za normalan rad, u najboljem interesu našeg društva i države.

Samo na taj način možemo spriječiti da se slični napadi ponove u Sarajevu i Bosni i Hercegovini”, stoji u saopćenju Uredničkog kolegija portala Radio Sarajevo.

Podsjetimo, redakcija portala Radiosarajevo.ba obavijestila je bosanskohercegovačku javnost da se sinoć dogodio drski napad grupe huligana, koji se predstavljaju kao navijači Fudbalskog kluba Sarajevo, na redakciju i uredništvo portala.

Naime, nakon što je redakcija Radiosarajevo.ba, a poslije profesionalne provjere, objavila da je jedan navijač Sarajeva dobio pet godina zatvora u Bjelorusiji, jer su mu tamošnji policajci pronašli 0,16 grama kokaina, redakcija i uredništvo portala Radio Sarajevo suočili su se nezapamćenim prijetnjama smrću njima osobno i članovima njihovih porodica.

“Pod takvim prijetnjama, u svojevrsnoj talačkoj situaciji, urednik našeg portala bio je prisiljen da fizički ukloni navedeni tekst iz sistema portala Radiosarajevo.ba, a potom je pod istim prijetnjama natjeran i da poziva ostale redakcije portala i listova u Bosni i Hercegovini, te da od njih, također, traži uklanjanje spomenutih sadržaja. Bojeći se za svoju i sigurnost svoje porodice, naš kolega je, dakle, pod prisilom, izvršio nalog grupe napadača”, navode iz portala Radio Sarajevo.