Urgiraju svi, od premijera pa naniže, to je normalno

dolic suljic zavod zaposljavanja usk1

Zapošljavanje rodbine, prijatelja i stranačkih kolega u javnoj upravi, institucijama i preduzećima u Bosni i Hercegovini pojava je na koju upozoravaju mnoge nevladine organizacije i građani, ali uzaludno. Upravo ta pitanja dominirala su presicom Zavoda za zapošljavanje USK-a. Tvrdnje da su se u medijima pojavivljivala imena osoba koje će biti zaposlene prije završetka konkursne procedure, uprava Zavoda oštro je demantovala.

Prvi čovjek Zavoda Rifat Dolić i Ramo Suljić kazali su da sadašnji pravilnici omogućavaju zapošljavanje i bez konkursne procedure, koju su u Zavodu ipak sproveli, iako nisu u obavezi.

“Ne kažemo da je idealan poslovnik o radu, moguće je i da ga treba promijeniti, uvesti bodovne liste, provjeru znanja. Međutim, po važećim normativnim aktima mi smo potpuno postupili u skladu sa Zakonom”, kazao je Ramo Suljić, govoreći o konkursu na koji se prijavilo 298 kandidata za pet radnih mjesta.

Napomenuli su i da je na desetine zaposlenika u ovoj ustanovi primljeno bez konkursa i da su na platnim listama bili i ljudi koji nisu njihovi zaposlenici, a za to krive bivšeg direktora.

Pritiske pri zapošljavanju, ili kako Suljić kaže – urgancije, vrše svi redom, od premijera i ministara pa do običnih građana i to je postalo sasvim normalno u današnjem društvu.