BiH

Sarajevo

Uručena donacija za Sigurnu kuću vrijedna 9.000 eura

11/06/2020

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Jasna Agić ovim povodom kazala je kako nasilje nije privatni već društveni problem

Njemačka ambasadorica u Bosni i Hercegovini Margret Uebber uručila je Sigurnoj kući u Sarajevu donacije u vrijednosti od 9.000 eura. Zahvaljujući ovoj donaciji, osposobit će se prostorije koje do sada nisu bile korištene, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Kantona Sarajevo.

Na ovaj način Njemačka daje podršku za suzbijanje pandemije COVID-19 u Bosni i Hercegovini.

“Nažalost, trenutno je velika potreba za Sigurnim kućama. Znamo da je porodično nasilje bilo u snažnom porastu za vrijeme pandemije i samoizolacije. Ove kuće nude zaštitu ženama i porodicama, koje nisu sigurne u vlastitom domu. Sigurne kuće imaju, naravno, ograničene prihvatne kapacitete, a zbog pandemije su morale ispuniti veće higijenske standarde. Zbog toga mi je važno da predajom današnje donacije možemo dati podršku Sigurnoj kući u Sarajevu, kako bi mogla prihvatiti više žena, po potrebi ih i prostorno izolirati”, poručila je Uebber, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Jasna Agić ovim povodom kazala je kako nasilje nije privatni već društveni problem, koji se ne smije i ne može ignorisati već ga je dužnost iskorijeniti.

“U obavezi smo od nasilja zaštititi naše kćerke, sestre, prijateljice, naše majke. Zahvaljujemo Njemačkoj ambasadi i ambasadorici Margret Uebber na donaciji i podršci Sigurnoj kući kako bi lakše prevazišli probleme koji su izazvani pandemijom koronavirusa. Ministarstvo sufinansira boravak žrtava nasilja u Sigurnoj kući u Sarajevu, a nadamo se da ćemo u skorije vrijeme iznaći i rješenje njenog trajnog smještaja“, istakla je ministrica Agić.

Po njenim riječima, posljedice izazvane pandemijom, odrazile su se i na finansijsko i organizaciono funkcioniranje Sigurne kuće.

“S pojavom epidemije, a zbog nedostatka prostora za izolaciju u cilju prijema novih korisnika, bili smo primorani zaustaviti prijem. Omogućavanjem navedene podrške radu Sigurne kuće, obezbijedit će se žrtvama nasilja, ženama i djeci sa područja Kantona Sarajevo, zaštita od nasilja i nastavak pružanja adekvatne podrške, imajući u vidu da je Sigurna kuća Fondacije lokalne demokratije jedina za područje Kantona Sarajevo”, naglasila je izvršna direktorica Fondacije lokalne demokratije Jasmina Mujezinović.

Njemačka ambasada u Sarajevu je kao reakciju na pandemiju koronavirusa do sada dala podršku u iznosu od 39.000 eura. Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas je najavio da će se dodatnih 10 miliona eura staviti na raspolaganje za Zapadni Balkan.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.