Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Uručena STEM laboratorija za lakše i zanimljivije učenje prirodnih nauka

stem lab (1)

Nancy J. Eslick, direktorica Misije USAID u BiH naglasila je da Sjedinjene Američke Države izuzetnu važnost posvećuju obrazovanju.

U Osnovnoj školi „Grbavica I“ u Sarajevu danas je zvanično puštena u upotrebu jedna od 28 STEM laboratorija, kao dio Projekta „TABLA“ koji realizira organizacija „Save the Children“, uz finansiranje Američke razvojne agencije USAID u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

Direktorica „Save the Children“ Andrea Žeravčić istakla je važnost projekta sa aspekta opremanja 18 osnovnih i srednjih škola u Kantonu Sarajevo.

„Oprema jednog STEM laboratorija vrijedna je donacija od 24.000 KM. Sastoji se od setova za robotiku, pametnih tableta, laptopa i didaktičke opreme za proučavanje prirodnih nauka. Pored opreme, Projekt podržava i obuku 840 nastavnika u primjeni integriranog podučavanja vezanog za STEM discipline, prirodne nauke, tehniku, informatiku, matematiku“, istakla je direktorica Žeravčić

Na temelju iskazanih potreba obrazovnih radnika, a u okviru ovog projekta, već je donirano ukupno 70 laptopa u odabranim osnovnim školama u Kantonu Sarajevo u svrhu unapređenja online nastavu tokom COVID-19 pandemije. Donirani laptopi su namijenjeni nastavnicima u realizaciji nastave na daljinu, za pristup digitalnim udžbenicima i vođenje elektronske pedagoške dokumentacije.

Iz „Save the Children“ najavljuju da će pred početak naredne školske godine biti na raspolaganju oko 500 tableta u slučaju potrebe dodatne podrške online nastavi.

Nancy J. Eslick, direktorica Misije USAID u BiH naglasila je da Sjedinjene Američke Države izuzetnu važnost posvećuju obrazovanju. Projekt „TABLA“ je jedan od načina pomoći koji USAID podržava u Bosni i Hercegovini jer, kako je naglasila, samo obrazovani timovi mogu donijeti dobrobit društvu i stvoriti nova radna mjesta.

„Želimo da škole privlače djecu, da djeca u škole dolaze inspirisana, da uče i rade na svom razvoju, a Program STEM je jedan od načina koji će pomoći u tome. Zajedno sa Kantonom Sarajevo i Ministarstvom odgoja i obrazovanja implementiramo ovaj projekt, kako bi od ovih učenika napravili ljude 21. vijeka“, poručila je direktorica Eslick.

STEM program obuhvata educiranje u nauci inženjerstvu, tehnologiji i matematici. O važnosti obrazovanja na ovim poljima govorio je premijer KS Edin Forto podsjećajući na generacije učenika bivše države koje su upravo odgojene i obrazovane na tehničkom obrazovanju.

„Te generacije su ovdje izgradile industrijske gigante koje su odavde širom svijeta izvozili proizvode i znanje. Mi želimo da to obrazovanje, koje se sada zove STEM, uvedemo u sve osnovne škole da u svakoj učionici učenici koji žele biti inženjeri dobiju najbolje moguće uslove za svoje obrazovanje. Jedino tako možemo postati društvo znanja i pripremiti se za rast onih industrija koje su nas nekada vodile naprijed, i koje to i danas čine. To su IT industrija, inženjerstvo, outsourcing, oblasti koji prodaju svoje znanje i pridonose napretku društva“, istakao je Forto.

Ovim povodom, ministrica odgoja i obrazovanja KS Naida Hota-Muminović naglasila je kako ovakvi oblici edukacije predstavljaju dobru startnu poziciju za promjenu paradigme podučavanja i učenja, te naglasila važnost ambijenta u odgoju i obrazovanju mladih.

„Nadamo se da ćemo iz ovih laboratorija dobiti vrsne mlade stručnjake. Oni će vrlo brzo doći u poziciju donosioca malih i velikih odluka. Uz naše izvrsne nastavnike i učenike, uz pomoć ove opreme, očekujemo uskoro u budućnosti još više dobrih, izvrsnih rezultata“, istakla je Hota-Muminović

Iman Salahović i Deni Bezdrob, učenici devetog razreda OŠ Grbavica I, potcrtali su zanimljivost učenja kroz tehnologiju i prednost povezivanja, te zajedničkog korištenja opreme.

„Sve ono što učimo u teoriji mi sada stavljamo u praksu. Zato nam koristi 3D printer, da ono što programiramo isprintamo i vidimo kako to izgleda. Dobili smo i LEGO setove koji mnogo pomažu i mlađim i starijim učenicima da bolje učimo i o geografiji, matematici, hemiji, fizici. Zaista je učenje na ovaj način vrlo zanimljivo“, poručili su učenici ove osnovne škole.