Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uručene nagrade za 54 najboljih učenika u FBiH (FOTO)

BiH

najbolji-ucenici-7

U organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke danas je u Mostaru održana svečana dodjela nagrada najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola u Federaciji Bosne i Hercegovine u školskoj 2015./2016. godini.

Po tri učenika osnovnih i srednjih škola iz svakog kantona nominirala su kantonalna ministarstva obrazovanja, a na svečanosti u Mostaru diplome, prigodne poklone i jednokratne novčane nagrade od 400 KM za 27 osnovovaca i po 540 KM za 27 najuspješnijih srednjoškolaca iz protekle školske godine uručila je federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović zajedno s nadležnim kantonalnim ministrima.

„Meni je izuzetno drago da se danas odazvao veliki broj učenika sa svojim roditeljima i nadam se da smo nešto uspjeli u ovome sivilu, da barem pokažemo djelić potpore ovim učenicima, njihovim roditeljima, nastavnicima, profesorima i menadžmentima škola.“, kazala je ministrica Dilberović.

Na upit novinara osvrnula se i na špekulacije o nominiranju učenika navodeći kako se ne može govoriti o diskriminaciji. Upitana da komentira optužbe pojedinih učenika  zbog navodne diskriminacije prilikom odabira za nagrađivanje, kazala je kako imena učenika delegiraju kantonalna ministarstva, te da ministarstvo na federalnom nivou reagira ako ustanovi da nešto nije urađeno u skladu s kriterijima, koji su jasni i svima dostupni.

„S obzirom na ovo što se u posljednje vrijeme spekulira o školama, ja bih samo kazala, mislim da učenici koji su pisali pismo udruženjima fizičara i matematičara, ne mogu govoriti o diskriminaciji. Meni je to dosta tužno, zato što su prošle godine svi oni bili nagrađeni. Mislim da je ovo demokratska zemlja, da se prosto mora dati prostora i drugoj djeci, koja su vrijedno radila i zaradila ove nagrade. Ne bih htjela da ova djeca koja su danas nagrađena padnu u sjenu kao da to nisu zaslužila. Zaista su priznanja zaslužili. Kantonalna ministarstva su nominirala ta imena i ja prosto moram da vjerujem svojim kolegama da su najbolje uradili svoj posao u odabiru. Taj učenik je bio delegiran kako jedan od najboljih iz srednje škole, a stajao je pored naziv da je to osnovna škola. Mi smo samo to uočili i rekli da nam nije jasno kako je delegiran kako srednjoškolac ako je osnovna škola“, kazala je Dilberović.

Ponovila je da imena delegiraju kantonalna ministarstva.

Sarah Skopljak, studentica prve godine Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, u prethodnoj godini kao učenici 4 razreda Srenje muzičke škole Tuzla ostvarila je prvu pobjedu na međunarodnom pijanističkom natjecanju u Smederevu i drugo mjesto na banjalučkom bijenalu.

„Svako priznanje je jedna velika potvrda da je posao u proteklom periodu urađena na jako dobar način, tako da je i ovo proznanje za mene veliki podstrek za dalje . Nadam se da ću sada kao studentica opravdati i povjerenje i sva očekivanja“, kazala je.

Faruk Šahat iz Osnovne škole Musa Ćazim Ćatić Sarajevo, sada je prvi razred gimnazije, a u protekloj školskoj godini je bio prvi na državnom takmičenju iz tehničkog, te prva mjesta osvojio na dva literarna konkursa i u TOP 8 postao u svijetu iz debate na engleskom jeziku , kao i testova, kvizova i eseja na temu „Savršen svijet“.

„Što se tiče prošle školske godine ti uspjesi su mi pomogli da se upišem u školu, ali uz sve to mislim da sam se izgradio kao osoba u tim nekim raznim smjerovima i na tome sam čak i više zahvalan nego na svim rezultatima“, kazao je nagrađeni učenik iz Sarajeva.