Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

obilježavanja 44. godišnjice

Uručene rektorove nagrade najboljim studentima mostarskog Univerziteta

rektorove_nagrade_mostar (1)

Iskreno se nadam da će društvo u kojem živimo prepoznati vaš kvalitet i vašu vrijednost i pružiti vam priliku da svoja znanja i vještine koje ste stekli na ovom univerzitetu stavite u službu razvoja društvene zajednice – poručio je Peco

U sklopu obilježavanja 44. godišnjice Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru u petak su dodijeljene rektorove nagrade najboljim studentima te visokoškolske ustanove.

Nagrađeno je 17 studenata, a nagrade su im uručili član Predsjedništva BiH Željko Komšić i rektor mostarskog Univerziteta Elvir Zlomušica.

Obraćajući se prisutnima Komšić je kazao kako je Univerzitet “Džemal Bijedić” jedna je od najstarijih i najznačajnijih visokoškolskih ustanova u Bosni i Hercegovini te da je značaj ovog univerziteta još veći kada se zna kroz kakve je otežavajuće okolnosti prolazio tokom svog postojanja i djelovanja.

Poručio je kako Bosna i Hercegovina nije beznadežna država te kako vjeruje da od nje neće odustati oni koji je istinski vole.

– Svi smo svjesni problema i izazova sa kojima se svakodnevno susreću mladi ljudi, pogotovo oni koji su završili fakultete i koji pokušavaju da stvore uslove za vlastitu egzistenciju. Međutim, ja vas uvjeravam da Bosna i Hercegovina nije beznadežna država, kako to neki žele i nastoje da predstave, ponekad i sa namjerom da vas odvoje i udalje od naše domovine, kako znanja koja ste stekli ne bi stavili na raspolaganje ovom društvu nego nekom drugom.

Smatram da oni koji su na odgovornim pozicijama imaju u obavezi da promijene takav ambijent, ali isto vjerujem da od naše države nikada neće odustati oni koji je iskreno vole i koji je mogu napraviti puno boljom nego što je sada – naglasio je član Predsjedništva BiH.

Poručio je studentima da ne dopuste da im iko ubije vjeru u ideale i da ih demotivira na njihovom putu.

– Šta god želite raditi u životu, radite to sa puno energije, vjere i ljubavi. Ako izdržite u toj borbi, vaša generacija će napraviti jednu bolju Bosnu i Hercegovinu – poručio je Komšić te im još jednom čestitao na osvojenim nagradama i zaželio mnogo sreće u životu i radu.
Prorektor za nastavu Asim Peco kazao je nagrađenim studentima kako njihov uspjeh nije došao sam po sebi, da on zahtjeva velika odricanja, ogroman umni i fizički napor, te naglasio kako se nada da će društvo znati prepoznati njihov kvalitet.

– Vi ste značaj intelektualni i društveni kapital, vrlo značajna društvena vrijednost koja nije tu danas s nama slučajno. Vaše porodice i mi nastavnici koji smo učestvovali u ovom procesu na ovom vašem putu, do ovog postavljenog cilja i današnjeg dana, trebamo biti ponosni na vaše rezultate i na vaše uspjehe.

Iskreno se nadam da će društvo u kojem živimo prepoznati vaš kvalitet i vašu vrijednost i pružiti vam priliku da svoja znanja i vještine koje ste stekli na ovom univerzitetu stavite u službu razvoja društvene zajednice – poručio je Peco.

Rektorove nagrade dobili su: Danijela Zurovac (Agromediteranski fakultet), Lejla Škaljić (Ekonomski fakultet), Selma Bambur (Fakultet humanističkih nauka), Emin Hajdarević (Fakultet informacijskih tehnologija), Ilma Špago (Građevinski fakultet), Tarik Balić (Mašinski fakultet), Sadžida Jelovac (Nastavnički fakultet), Aldin Jelovac (Pravni fakultet), Nađa Hodžić (Univerzitetski studiji – Dizajn interijera), Selma Mrndžić (Univerzitetski studij – Poslovna informatika), Medina Pelja (Univerzitetski studij – Studij turizma), Adi Meksumić (Univerzitetski studij zdravstvene njege), Tina Marić (Fakultet humanističkih nauka), Dženana Eglenović (Građevinski fakultet), Arnel Maksumić (Mašinski fakultet), Irna Peco (Nastavnički fakultet), te Selma Veledar (Pravni fakultet).