Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Grabovica kod mostara

Uručeni ključevi 1000-te kuće u okviru Regionalnog stambenog programa zbrinjavanja

20190828_2_37938605_47103620_Web

Svečanost povodom dodjele ključeva korisnicima u jubilarnu tisućitu stambenu jedinicu koja je sredstvima RSP-a izgrađena u BiH je upriličena danas ispred novoizgrađene kuće povratničke obitelji Joze Rajića, u Grabovici kod Mostara

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine u suradnji s ostalim relevantnim partnerima svečano je obilježilo završetak izgradnje 1.000-te stambene jedinice u okviru Državnog projekta stambenog zbrinjavanja u BiH/Regionalnog stambenog programa, u gradu Mostaru uz simbolično uručenje ključeva, javlja Anadolu Agency(AA).

Svečanost povodom dodjele ključeva korisnicima u jubilarnu tisućitu stambenu jedinicu koja je sredstvima RSP-a izgrađena u BiH je upriličena danas ispred novoizgrađene kuće povratničke obitelji Joze Rajića, u Grabovici kod Mostara.

“Odavde smo otišli 1993. godine. Bilo je svašta od tada“, kaže Jozo.

Presretan je, navodi što mu je dom obnovljen nakon 26 godina podstanarskog života na području Mostara i neumornih pokušaja za povratak na svoje ognjište.

“Aplicirao sam Bog zna koliko puta. Dolazili su mjerili, ali uvijek sam odbijan, ni sam ne znam zašto. Izigran sam ne znam koliko puta. Ovo sam čekao oko dvije godine, i hvala im puno. Ako sam čekao dočekao sam pravu obnovu nakon 26 godina“, kaže Jozo.

Radio je kao vozač, a njegova supruga Janja je bila sekretarica u školi. Sada u mirovini i imaju nešto zemlje, te konačno mogu živjeti kao svoj na svome.

“Ne mogu ni opisati koliko mi znači obnova kuće. Bili smo podstanari sve vrijeme, a sada smo opet na svome“, kaže Janja zahvalivši svima koji su pomogli na bilo koji način da se vrate u svoj dom koji su prisilno u vrijeme ratnog vihora napustili 1993 godine.

Radost s porodicom Rajić u Grabovici podijelila je i ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac.

“Mislim da svi osjećamo ovo što se dešava u okviru regionalnog programa. Danas i simbolično obilježavamo predaju ključeva za hiljaditu stambenu jedinicu u okviru ovog projekta. Ono što mi zaista želim jeste da se ostvari Aneks 7 Daytonskog mirovnog sporazuma , da se svi vrate na svoja ognjišta, da se povratnici reintegrišu u mjestima iz kojih su otišli, da oni koji su odlučili da žive u novim mjestima stanovanja također budu prihvaćeni od strane lokalnih vlasti“, kazala je ministrica Borovac.

Ona je tom prilikom poručila svim vlastima da pruže toliko hrabrosti i smjelosti i otvorenosti prema povratnicima kako bi njihova ljudska prava bila poštovana.

“Mi to očekujemo od svakog nivoa vlasti. Očekujemo posebno od lokalnih vlasti, povratnici moraju da osjete da se vraćaju na svoje ognjište bez ikakvih problema i novih nametanja procedura, jer prava koja oni nose sa sobom treba da budu u punom kapacitetu“, poručila je Borovac.

Zahvalivši se svim međunarodnim organizacijama i entitetskim ministarstvima koji su doprinijeli da projekt stambenog zbrinjavanja provodi uspješno, najavila je kako će do kraja godine biti izgrađeno još 500 stambenih jedinica u BiH i predati 500 ključeva obiteljima koje će se vratiti na svoja ognjišta.

Do 2021. godine kada je određen rok za završetak Regionalnog stambenog programa bit će izgrađeno 3200 stambenih jedinica što je više od 60 posto od planiranih donatorskih sredstava.

Šef Odjela za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu suradnju pri Delegaciji Europske unije u BiH Gianluca Vannini ističe kako se na ovaj način ponovno gradi život.

“Europska unija jeste najveći donator u ovome programu. Uložili smo 64 milijuna i namjeravamo nastaviti obavljati stambene jedinice. Više od 3200 porodica će dobiti svoj smještaj, imat će priliku da obnove svoj život“, kazao je Vannini.

Ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH Edin Ramić ističe kako se u sklopu Regionalnog programa u Mostaru implementira izgradnju 53 stambene jedinice, te da je za 21 završen tehnički prijem. Vrijednost projekta je kako kaže milijun i 700 tisuća konvertibilnih maraka.

“U 2019. godini se planira izgraditi 313 stambenih jedinica što će angažovati 11 milijuna sredstava. Idućih godina se povećava iznos sredstava i objekata i nadamo se da ćemo biti u prilici završiti 400 stambenih jedinica nakon naredne godine i ispoštovati rok koji je planiran”, kaže Ramić.

Nakon svečanosti u Grabovici, ključevi će danas biti uručeni i obitelji Ćorić u mjestu Dobrč (Podveležje) kod Mostara.