Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uručeni ključevi 24 obnovljena objekta povratnicima u Derventu

1002_borovac

Ključevi 24 objekta obnovljena zahvaljujući sredstvima Regionalnog stambenog fonda uručeni su danas povratnicima iz Republike Hrvatske i Republike Srbije u Derventu.

– Ovo je dan kada predstavljamo konkretne rezultate Regionalnog stambenog programa (RSP) i dijelimo radost, u ovom slučaju s 24 povratničke porodice, od kojih su se 22 odlučile vratiti iz Republike Hrvatske, a dvije iz Republike Srbije u Derventu – kazala je ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac.

Po njenim riječima, Derventa je jedna od vodećih općina po broju prijava za Regionalni stambeni program putem kojeg je iskazan interes za povratkom. Čak 907 porodica je na taj način iskazalo interes da se vrati u Derventu, od čega ih je oko 800 trenutno u susjednoj Hrvatskoj.

– Teško da bismo mi ovdje danas bili da nije odlučnosti i predansti naših donatora, ali i državne, entitetskih i lokalnih vlasti ovdje, prvenstveno i predstavnika Općine Derventa te kolega iz susjednih zemalja. Dokazali smo da je zajedničko djelovanje u interesu građana jedini pravi put uspjeha – istaknula je ministrica Borovac.

Potvrdila je da će u okviru RSP-a u Derventi biti obnovljeno još oko 100 kuća te izgrađena zgrada s 30 stanova po modelu socijanog stanovanja.

Ministrica Borovac je izrazila zahvalnosti donatorima te podsjetila da je vrijednost ovog programa oko 1,2 milijarde KM, od čega se više od 200 miliona odnosi na projekte u BiH.

Istaknula je da bi to bilo neizvodivo bez podrške međunarodne zajednice, prije svih, Evropske unije, kao najvećeg donatora s učešćem od oko 450 miliona KM te Sjedinjenih Američkih Država, Italije, Njemačke, Švicarske, Turske i drugih zemalja donatora i podrške UNHCR-a, OSCE-a i Razvojne banke Vijeća Evrope.

Podsjetila je da su do sada BiH odobrena sredstva za provođenje četiriju potprojekata vrijednosti od oko 87 miliona KM, čime će biti osigurano stambeno zbrinjavanje gotovo 2.000 porodica u 73 grada i općine BiH.

– Potprojektom BiH1 Državnog projekta stambenog zbrinjavanja u okviru RSP-a, vrijednosti oko 5,5 miliona KM, osiguran je građevinski materijal za 20 porodica i pomoć u obnovi po sistemu ključ u ruke za 150 porodica – navela je ministrica.

Kazala je da joj je drago da može potvrditi da će u okviru potprojekta BiH2 u Derventi biti obnovljeno još 60 kuća te u okviru potprojekta BiH3 i zgrada s 30 stanova po modelu socijanog stanovanja. U posljednjoj fazi je i izbor korisnika za potprojekat BiH4. Njime će biti obuhvaćeno dodatnih oko 40 porodica koje trenutno borave u Hrvatskoj.

– Zajedničko rješavanje ovog regionalnog problema vodi nas ka jačanju dobrosusjedskih odnosa, vraćanju međusobnog povjerenja, ekonomskom snaženju, odnosno ka ostvarenju prioritetnog cilja svih nas – većoj stabilnosti i sigurnosti u regionu čija budućnost je unutar Evropske unije – naglasila je.

Istakla je da osim snažnog integrativnog karaktera, Regionalni stambeni program ima pozitivan utjecaj na razvoj i ekonomiju naše zemlje, navodeći da je posebno raduje činjenica da su na svim dosadašnjim međunarodnim tenderima za izvođače radova izabrane bosanskohercegovačke firme.

– Do kraja prošle godine u okviru ovog programa u BiH je izgrađeno 118 kuća, u ovoj godini je planirana obnova i izgradnja 994 stambene jednice i to 847 kuća i 147 stanova, a 830 stambenih jedinica (odnosno 465 kuća i 365 stanova) treba biti useljeno u prvoj polovni 2018. godine – najavila je državna ministrica za ljudska prava i izbjeglice.

Uručenju ključeva povratnicima prisustvovali su i šef sekcije za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije Evropske unije u BiH Massimo Mina, ministar za izbjeglice i raseljena lica RS Davor Čordaš, načelnik Općine Derventa Milorad Simić, zamjenik generalnog direktora za kredite i društveni razvoj Razvojne banke Vijeća Evrope Stephan Sellen i predstavnik UNHCR-a u BiH Andrew Mayne.

Nakon uručenja ključeva bit će ozvaničen i početak obnove zgrade namijenjene za smještaj korisnika kolektivnog centra u okviru projekta CEB II za šta je osigurano gotovo dva miliona KM kreditnih sredstava Razvojne banke Vijeća Evrope.