Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

naselje Miladije

Uručeni ključevi za 90 korisnika socijalnih stanova u Tuzli

socijalni stanovi – tuzla 3

Otvaranje zgrade u Miladijama je nastavak implementacije projekta CEB II „Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem javnih stambenih rješenja“

U tuzlanskom naselju Miladije 90 porodica koje su do sada boravile u neuslovnom smještaju kolektivnog centra Mihatovići danas su dobili ključeve socijalnih stanova. Otvaranje zgrade u Miladijama je nastavak implementacije projekta CEB II „Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem javnih stambenih rješenja“, a ukupna vrijednost projekta u tuzlanskim Miladijama je procijenjena na 5,9 miliona KM, javlja Anadolu Agency (AA).

„CEB II projekat se implementira u 40 gradova širom Bosne i Hercegovine i cilj nam je da do 2022. godine nemamo ni jedan aktivni kolektivni centar. CEB II projekat je ukupne vrijednosti 104 miliona eura. Od toga je 60 miliona eura izdvajanje Razvojne banke Savjeta Evrope, a preostali dio obezbjeđuju lokalne zajednice“, kazao je Miloš Lučić, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović je izrazio svoje zadovoljstvo što su korisnici kolektivnog centra u Mihatovićima napokon pronašli adekvatan krov nad glavom.

„U ovom projektu od države i entiteta su obezbijeđena 4 miliona KM, a Grad Tuzla je oko 2 miliona KM. Ovo treba da bude jedna lijepa priča. Naših 250 sugrađana u 90 stanova imat će bolje uslove za život. Grad i kanton će voditi računa o subvenciji struje, vode, grijanja, najma… Pratit ćemo socijalni status porodica i pri tome nastojati da budemo maksimalno socijalno osjetljivi“, kaže gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Suljo Smajić je početkom 1992. godine napustio rodni Zvornik. Njegova kuća je srušena i, kako kaže, nikada nije dobio pomoć za obnovu. U Miladijama je pronašao svoj novi dom.

„Dočekao sam da dobijem jedan lijep stan. Kada sam izgradio 1986. godine svoju kuću bio sam sretan, a sada sam presretan“, kaže Smajić.

I Denis Čivić je rođen u Zvorniku, a od 2002. godine je živio u kolektivnom centru Mihatovići.

„Stan nam znači mnogo. Napokon je došao taj dan i da dobijemo ključeve stanova koje smo dugo čekali. Supruga, sin i ja ćemo živjeti u novom stanu“, kazao je on.

Ramzija Hasanović je rodom iz Gornje Kamenice kod Zvornika. U Mihatovićima je živjela od progona iz svog rodnog kraja.

„Neopisiv je osjećaj. Čekali smo dugo vremena. I sada napokon imamo uslove dostojne životu čovjeka“, kaže Hasanovićeva.

Na području Federacije BiH, u toku je izvođenje radova na izgradnji stambenih objekta za devet podprojekata koji se realiziraju na području Grada Tuzle, Grada Zenice, Općine Srebrenik (dva podprojekta), Sapna, Tešanj, Donji Vakuf, Jablanica i Konjic, s ukupno 282 stambene jedinice. Do kraja ove godine planiran je početak izgradnje novih i sanacija postojećih objekata za još osam podprojekata na području Grada Goražde (dva podprojekta) i na području općina Velika Kladuša, Čelić, Pale Prača, Gradačac i Banovići (tri podprojekta).