vanredna sjednica

Usaglašeni zaključci pred poslanicima u Narodnoj skupštini RS-a

skupstina rs narodna nsrs dodik (1)

Prema zaključcima o kojima će se poslanici izjasniti na kraju sjednice NS RS-a obavezuje sve institucije RS-a da ne prihvataju i ne provode bilo kakve buduće antidejtonske i nedemokratske odluke visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH

Narodna skupština Republike Srpske obavezuje sve institucije RS da ne prihvataju i ne provode bilo kakve buduće antidejtonske i nedemokratske odluke visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH, jedan je od zaključaka koji su danas usaglašeni na sastanku predsjednika političkih stranaka iz RS-a, o kojima će raspravljati poslanici u NS RS, javlja Anadolu Agency (AA).

U Banjaluci je počela posebna sjednica NS RS-a, a Željka Cvijanović, predsjednica RS-a na čiji zahtjev se održava sjednica na čijem dnevnom redu je “Informacija o antidejtonskom djelovanju Ustavnog suda BiH”, pročitala je zaključke koje su pred sjednicu usaglasili predsjednici stranaka iz RS-a.

Prvi zaključak je da NS RS-a potvrđuje privrženost RS-a Opštem okvirnom sporazumu za mir u BiH, posebno izvornom tekstu Ustava BiH kao Aneksa IV.

“NS RS-a obavezuje predstavnike RS-a u instuticijama BiH da predlože u Parlamentarnoj skupštini BiH usvajanje zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH”, jedan je od zaključaka.

Ukoliko poslanici u NS RS-a usvoje ove zaključke NS RS će zadužiti Vladu RS-a da nastavi ranije započete pregovore sa Vladom Federacije BiH sa ciljem definisanja granične linije između RS-a i FBiH, a u skladu sa Aneksom II Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

“NS RS-a obavezuje predstavnike RS-a u institucijama BiH da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH i njegovog stupanja na snagu i do poništenja sporne odluke Ustavnog suda BiH vezano za poljoprivredno zemljište RS-a”, navodi se u usaglašenim zaključcima.

U njima se navodi i da NS RS-a naglašava da je RS strana potpisnica svih aneksa Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, samim tim i Aneksa IV koji je Ustav BiH.

“NS RS-a potvrđuje da su visoki predstavnici i Ustavni sud BiH kršili Dejtonski sporazum i Ustav BiH i na taj način izmijenili politički sistem suprotno Opštem okvirnom sporazumu za mir u BiH, a koji je ugovor međunarodnopravnog karaktera”, navodi se u zaključcima.

Osim toga NS RS traži da predstavnici entiteta u institucijama BiH obavijeste NS RS-a o provođenju ovih zaključaka u roku od 60 dana.

Na Kolegijumu koji je prethodio sjednici odobreno je obraćanje predsjednicima stranaka koji su to zatražili i to Miloradu Dodiku (SNSD), Mirku Šaroviću (SDS), Nenadu Nešiću (DNS), Branislavu Borenoviću (PDP), Petru Đokiću (SP), Draganu Čaviću (NDP) i Nenadu Stevandiću (US) u trajanju od po deset minuta.

U informaciji predsjednice RS-a u vezi sa antidejtonskim djelovanjem Ustavnog suda BiH koja se razmatra na posebnoj sjednici navodi se da je Ustavni sud BiH, osporavajući član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS, osporava svoj kredibilitet i narušava dejtonsku strukturu i raspodjelu teritorije među entitetima u omjeru 49 prema 51 posto.

U obraćanju poslanicima Cvijanović je rekla da je potrebno zaustaviti proces antiustavnog djelovanja pojedinih institucija na nivou BiH, navodeći da posljednjom odlukom Ustavni sud BiH nije prekršio samo Ustav nego i svoju raniju odluku kojom je potvrdio pravo vlasništva entitetima.

“Odluka Ustavnog suda BiH, prema kojoj bi poljoprivredno zemljište bilo izuzeto iz vlasničke strukture RS je nesprovodiva”, rekla je Cvijanović.