BiH

vanredna sjednica

Usaglašeni zaključci pred poslanicima u Narodnoj skupštini RS-a

17/02/2020

Prema zaključcima o kojima će se poslanici izjasniti na kraju sjednice NS RS-a obavezuje sve institucije RS-a da ne prihvataju i ne provode bilo kakve buduće antidejtonske i nedemokratske odluke visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH

Narodna skupština Republike Srpske obavezuje sve institucije RS da ne prihvataju i ne provode bilo kakve buduće antidejtonske i nedemokratske odluke visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH, jedan je od zaključaka koji su danas usaglašeni na sastanku predsjednika političkih stranaka iz RS-a, o kojima će raspravljati poslanici u NS RS, javlja Anadolu Agency (AA).

U Banjaluci je počela posebna sjednica NS RS-a, a Željka Cvijanović, predsjednica RS-a na čiji zahtjev se održava sjednica na čijem dnevnom redu je “Informacija o antidejtonskom djelovanju Ustavnog suda BiH”, pročitala je zaključke koje su pred sjednicu usaglasili predsjednici stranaka iz RS-a.

Prvi zaključak je da NS RS-a potvrđuje privrženost RS-a Opštem okvirnom sporazumu za mir u BiH, posebno izvornom tekstu Ustava BiH kao Aneksa IV.

“NS RS-a obavezuje predstavnike RS-a u instuticijama BiH da predlože u Parlamentarnoj skupštini BiH usvajanje zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH”, jedan je od zaključaka.

Ukoliko poslanici u NS RS-a usvoje ove zaključke NS RS će zadužiti Vladu RS-a da nastavi ranije započete pregovore sa Vladom Federacije BiH sa ciljem definisanja granične linije između RS-a i FBiH, a u skladu sa Aneksom II Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

“NS RS-a obavezuje predstavnike RS-a u institucijama BiH da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH i njegovog stupanja na snagu i do poništenja sporne odluke Ustavnog suda BiH vezano za poljoprivredno zemljište RS-a”, navodi se u usaglašenim zaključcima.

U njima se navodi i da NS RS-a naglašava da je RS strana potpisnica svih aneksa Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, samim tim i Aneksa IV koji je Ustav BiH.

“NS RS-a potvrđuje da su visoki predstavnici i Ustavni sud BiH kršili Dejtonski sporazum i Ustav BiH i na taj način izmijenili politički sistem suprotno Opštem okvirnom sporazumu za mir u BiH, a koji je ugovor međunarodnopravnog karaktera”, navodi se u zaključcima.

Osim toga NS RS traži da predstavnici entiteta u institucijama BiH obavijeste NS RS-a o provođenju ovih zaključaka u roku od 60 dana.

Na Kolegijumu koji je prethodio sjednici odobreno je obraćanje predsjednicima stranaka koji su to zatražili i to Miloradu Dodiku (SNSD), Mirku Šaroviću (SDS), Nenadu Nešiću (DNS), Branislavu Borenoviću (PDP), Petru Đokiću (SP), Draganu Čaviću (NDP) i Nenadu Stevandiću (US) u trajanju od po deset minuta.

U informaciji predsjednice RS-a u vezi sa antidejtonskim djelovanjem Ustavnog suda BiH koja se razmatra na posebnoj sjednici navodi se da je Ustavni sud BiH, osporavajući član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS, osporava svoj kredibilitet i narušava dejtonsku strukturu i raspodjelu teritorije među entitetima u omjeru 49 prema 51 posto.

U obraćanju poslanicima Cvijanović je rekla da je potrebno zaustaviti proces antiustavnog djelovanja pojedinih institucija na nivou BiH, navodeći da posljednjom odlukom Ustavni sud BiH nije prekršio samo Ustav nego i svoju raniju odluku kojom je potvrdio pravo vlasništva entitetima.

“Odluka Ustavnog suda BiH, prema kojoj bi poljoprivredno zemljište bilo izuzeto iz vlasničke strukture RS je nesprovodiva”, rekla je Cvijanović.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.