Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ljudska prava

USAID/INSPIRE: Program podrške LGBTQI i drugim ranjivim grupama

usaid-lgbt

Bešić je za naredne četiri godine najavio USAID-ov angažman i s ovim skupinama u okviru navedenog programa

Realizatori Programa podrške zaštiti ljudskih prava USAID/INSPIRE potpisali su ugovore s četiri nevladine organizacije iz Bosne i Hercegovine, koji se odnose na ljudska prava LGBTQI zajednice.

Svaka od organizacija potpisnica treba iz vlastitog djelokruga da doprinese osnovnom cilju ovog vida USAID-ove podrške. Potpisnici su Sarajevski otvoreni centar, Helsinški odbor za ljudska prava, Tuzlanski otvoreni centar i Omladinska novinska asocijacija u BiH.

Direktorica Misije USAID-a u BiH Courtney Chubb, u izjavi novinarima uoči potpisivanja, podsjetila je na USAID-ovu dugu historiju podrške u borbi za ljudska prava naročito ranjivih grupa.

– Radujem se što ću pratiti rad navedenih organizacija i zajedno s njima slaviti svaki uspjeh – kazala je.

U naredne dvije godine, kako je navela, četiri granta treba da pokrenu pozitivne promjene u načinu tretiranja marginaliziranih grupa jer svi ljudi imaju pravo na jednak tretman bez obzira na različitosti, pa i one koje se odnose na seksualnu orijentaciju.

– Ljudska prava su univerzalna. Ono što očekujemo za sebe, moramo omogućiti i drugima a naročito ranjivim kategorijama – kazala je Chubb.

Generalni direktor Programa USAID/INSPIRE Jasmin Bešić navodi da za realizaciju ovih ugovora USAID izdvaja oko 440.000 KM i da će organizacije potpisnice, u naredne dvije godine provoditi aktivnosti na osnaživanju statusa i poštivanja ljudskih prava LGBT populacije. Navedeni USAID-ov program ne podržava samo tu kategoriju već i druge ranjive grupe kao što su osobe s invaliditetom, potencijalne žrtve trgovine ljudima i žene iz marginaliziranih kategorija koje žele da se bave poduzetništvom.

Bešić je za naredne četiri godine najavio USAID-ov angažman i s ovim skupinama u okviru navedenog programa.

Asocijacije potpisnice, dodao je, imaju obavezu jačanja organizacijskih kapaciteta, uspostavu što bolje saradnje s ciljnim grupama i bh. institucijama radi ostvarivanja ciljeva koji se odnose na grupe iz programa.

Dina Bajrektarević, rukovoditeljica programa u Tuzlanskom otvorenom centru, kazala je novinarima da ugovor u okviru programa USAID/INSPIRE podrazumijeva unapređenje sistema podrše LGBT osobama u TK. Specifični ciljevi će biti usmjereni na jačanje kapaciteta lokalnih institucija u radu s tom zajednicom, ali i proširivanje programa rada u tom smjeru.

Emina Bošnjak, izvršna direktorica Sarajevskog otvorenog centra, izrazila je zadovoljsvo zbog ove USAID-ove podrške koja, po njenim riječima, nije samo finansijska već podrazumijeva i pomoć u razvoju i novim izazovima asocijacije koju ona zastupa. Cilj je osnaživanje LGBT grupa, s fokusom na prava transrodnih osoba kao najugroženijih unutar te populacije i doprinos stvaranju funkcionalnog sistema, učinkovitog u zaštiti njihovih ljudskih prava.

Ammar Grabić, vršilac dužnosti predsjednika Omladinske novinske asocijacije u BiH, zadovoljan je što USAID prepoznaje i tu organizaciju kao partnera. Po njegovim riječima, ta asocijacija ne bavi se samo pravima LGBT grupa, već u redovnom radu, bori se za ljudska prava svih u Bosni i Hercegovini imajući na umu viziju slobodnog društva u kojem se kritički promišlja i djeluje.

Povodom ugovora, Grabić navodi da će Omladinska novinska asocijacija djelovati u pravcu smanjenja homofobije, transfobije i svakog drugog vida govora mržnje usmjerenog prema LGBTQI populaciji u Bosni i Hercegovini.

Izvršni direktor Helsinškog komiteta za ljudska prava Branko Todorović ističe da je važno otvoriti prostor u lokalnim zajednicama s ciljem smanjenja stepena ugroženosti LGBTQI populacije. Po njegovim riječima, tokom realizacije programa bit će važno uključivanje učesnika iz lokalnih sredina vodeći računa o primjenjivosti principa da smo, kad je riječ o ljudskim pravima, svi jednaki.