USAID pomaže FBiH u boljem praćenju firmi koje organizuju igre na sreću

BiH

kladionica
FOTO: Ilustracija

Američka agencijaza međunarodni razvoj (USAID) kroz Projekt fiskalne reforme, koji implementira domaća konsultantska firma, pomoći će Poreznoj upravi Federacije BiH da analizira podatke dobivene od firmi koje organizuju igre na sreću.

– Dobiveni podaci, upoređeni s podacima o uplati poreza od tih firmi će se korisiti za analizu rizika i rano otkrivanje i prijavljivanje potencijalnih poreznih nepravilnosti. Time će se omogućiti bolje praćenje poslovanja firmi koje organizuju igre na sreću – potvrđeno je Feni iz USAID-a.

Sama implementacija rješenja je planirana za drugu polovinu 2016. godine, nakon što Zakon o igrama na sreću bude potpuno implementiran sa svim podzakonskim aktima.

Osim toga, USAID trenutno finalizira “Izvještaj o režimu ishođenja dozvola i preprekama za ulaganje u energetske infrastrukturne projekte u Bosni i Hercegovini”, što će, kako kažu, pomoći BiH da se odgovori na izazove s kojima se investitori suočavaju prilikom planiranja ulaganja u elektro-energetski sektor.

USAID-ov projekt Investiranje u sektor energije (EIA) radi na brojnim aktivnostima u okviru energetskog sektora.

Jedno od najznačajnijih postignuća ovog projekta jeste usvajanje Nacionalnog plana za smanjenje emisija (NERP) na državnom i entitetskom nivou.

– Zahvaljujući pomoći projekta EIA, NERP je blagovremeno podnesen Sekretarijatu Energetske zajednice. Ovo je jedna od rijetkih obaveza koje je BiH ispunila u okviru datog roka – navode iz Američke agencije za međunarodni razvoj.

Osim toga, EIA pomaže vlastima u BiH da unaprijede planove za otvaranje tržišta električne energije i razviju mehanizme finansiranja za mjere energetske efikasnosti.

Također, u okviru projekta radi se sa zainteresiranim kompanijama na promoviranju upotrebe otpadne biomase u proizvodnji električne energije i integriranju obnovljivih izvora energije unutar tržišta.

– Sve ove aktivnosti se implementiraju u saradnji s lokalnim partnerima. USAID je ponosan što radi s više od 150 domaćih i stranih stručnjaka i donatora da bi sve ovo postalo stvarnost – rečeno je Feni iz USAID-a.